Sistemi SI

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Shko te: navigacion, kërko

Sistemi SI ka 7 madhësi themelore me njësitë matëse.

Madhësia simboli Njësia simboli përkufizimi
Gjatësia l metri m Një metër është rruga që kalonë rrezja e dritës në vakum brenda (1/299 792 458) sekondash.
Masa m kilogrami kg Masa prej një kg është madhësia e cilindrit që ruhet si prototip i kilogramit në Qendrën Internacionale të Sistemit SI në Paris.
Koha t sekonda s koha nevojëitet per me kqyr oren sa oo edhe sa bjen zilja :p me knaqesi e shkruajt {mrs[]gojnovci I amperi A 1 Amperi është sasia e rrymës elektrike, që kalon ndërmjet dy përçuesve paralel me gjatësi të pakufizuar në distancë prej një metri që gjenden në vakum,dhe qe jep nje force prej 2x10-7 new per cdo meter gjatesi ndermjet ketyre dy percuesve.
Temperatura T kelvini K Një kelvin është 273,16 pjesë e temperaturës termodinamike të pikës së ngrirejs së ujit.
Sasia e materies n moli mol Një mol është numri i elementeve që e përbëjnë një substancë, që i përgjegjet numrit të atomeve në 0,012 karbon të pastër12C.
Intesiteti i dritës l_V kandela cd Një kandelë është intensiteti i dritës një një drejtim të caktuar, që një burim i cili prodhon rrezet me frekuencë 540 · 1012 herc, dhe inteziteti i tyre në këtë drejtim është 1/683 W për steradian.

Po ashtu si pjesë të sistemit Si janë edhe shumfishet dhe nënfishet e këtyre madhësive

Parashtesat e Sistemit Ndërkombëtar të Njësive
10n Prefiksi Simboli Emri Ekuivalenti decimal
1024 jota Y kuadrilion 1 000 000 000 000 000 000 000 000
1021 zeta Z triliard 1 000 000 000 000 000 000 000
1018 eksa E trilion 1 000 000 000 000 000 000
1015 peta P billiard 1 000 000 000 000 000
1012 tera T bilion 1 000 000 000 000
109 giga G miljard 1 000 000 000
106 mega M milion 1 000 000
103 kilo k mijë 1 000
102 hekto h qindë 100
101 deka da dhjetë 10
10−1 deci d e dhjeta 0,1
10−2 cento c e qinta 0,01
10−3 mili m e mijta 0,001
10−6 mikro µ e milionta 0,000 001
10−9 nano n e miliardta 0,000 000 001
10−12 piko p e bilionta 0,000 000 000 001
10−15 femto f e biliardta 0,000 000 000 000 001
10−18 ato a e trilionta 0,000 000 000 000 000 001
10−21 septo z e triliardta 0,000 000 000 000 000 000 001
10−24 jokto y e kuadrilionta 0,000 000 000 000 000 000 000 001
redaktoni kutinë

Shiko edhe këtë[redakto | redakto tekstin burimor]

Njuton, është forca e cila i shkakton trupit me mase një kg nje nxitim prej 1 m per sekond ne katror.

Lidhje të jashtme[redakto | redakto tekstin burimor]Njësitë plotësuese janë radiani the steradiani . Radiani është këndi i imagjinuar në rrafsh ndërsa Steradiani është këndi i imagjinuar në hapësirëStampa:Link FA