Jump to content

Çengeli

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Çengelat e peshkut janë të mprehta dhe të gjemba në njërin skaj për të ndihmuar në kapjen e peshkut.

Çengel është një mjet i përbërë nga një gjatësi materiali, zakonisht metal, që përmban një pjesë të lakuar ose të prerë, në mënyrë që të mund të përdoret për t'u kapur, lidhur ose ndryshe ngjitur në një objekt tjetër. Në një numër përdorimesh, njëra skaj i çengelit është me majë, në mënyrë që ky fund të mund të shpojë një material tjetër, i cili më pas mbahet nga pjesa e lakuar ose e futur. Disa lloje çengelash, veçanërisht çengel peshku, kanë gjithashtu një gjemba, një projeksion me majë mbrapa pranë skajit të theksuar të çengeli për të siguruar që pasi çengeli është futur në objektivin e tij, ai nuk mund të hiqet lehtësisht.