Jump to content

Örebro

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Örebro
Qytet
Universiteti në Örebro
Universiteti në Örebro
Popullsia
 • Gjithsej115.765

Örebro është qytet dhe lokacion qendror në komunën Örebro. Örebro është qyteti i shtatë më i madh në Suedi.

Örebro në gjysmën e parë të viteve 1900 e njohur si "qytetet e këpucëve", sepse një numër i madh i fabrikave të këpucëve atje. Këto janë tashmë i vdekur. Megjithatë, Örebro, në një farë mase, një qytet industrial, edhe pse qytet gjatë viteve 1900 në fund e kanë karakterizuar gjithnjë nga, service shërbim dhe trajnimit. Punëdhënësit të mëdha sot është Örebro University dhe Örebro Spitalore Universitare. Një ish-qytetin garnizon, por edhe regjimentet janë tashmë i vdekur.

Örebro është e vendosur në një rrugë e lashtë në një kurriz, i vendosur në mes të Suedisë, në mes të pjesëve jugore dhe veriore të Svealand. Vend ishte strategjik, sepse Svartån Kjo ishte për shkak, dhe kjo ishte e mundur për të marrë mbi këtë.

Kjo ishte interesante për ata që janë në pushtet për të kontrolluar këtë kryqëzim. Rreth 1260-së, kishte pushtet mbretëror për të ndërtuar një kala, më shumë gjasa në ishull ku e tanishme Örebro Kalaja është e vendosur. Diku në Vitet 1200 besohet të ketë qenë i kartës Örebro qytetit. Örebro qyteti ishte në atë kohë vetëm në rrethin në mes të Urës së Madhe dhe në perëndim Sheshi i Madh, dhe lagjet rreth sheshit. Rrugën kryesore nëpërmjet Örebro, e ashtuquajtura Gatun, aktual Queen Street, Main Street, duke shkuar nga jugu në veri, por me një rrugë të ndryshme se sa sot. Ajo ishte e gjatë vetëm rrugë të qytetit.

Gjatë Mesjetës Örebro të përfshirë në mosmarrëveshje shumë. Kalaja është ndërtuar në vitet 1300 nga një kështjellë dhe ishte rrethuar disa herë. Manastiri robërve (Vårfruklostret, shih më poshtë), ishte tashmë në 1300 është një shkollë, shkollë Örebro.

Në vitet 1400 ai u vendosi atëherë Suedi nga Danimarka nga mbreti Eric të Pomerania, e cila pa Suedisë si një shtet satelit të Danimarkës. Krahinat e Suedisë u qeveris nga përmbaruesit suedez të cilët ishin renegatë. Ndoshta më të famshme "pushtimit" (çlirimit nga Danes) e Örebro Kalaja e Engelbrekt Engelbrektsson 1434. Kalaja u dha atij më vonë.

Kur ura e re shpejt u rrit një qytet të vogël të tregut deri. Në fund të 1500 ishte pjesë e Örebro Duka Karl (më vonë Charles IX) dukat. Qyteti u jepet e drejta ekskluzive mbi hardware në rajon dhe tregtarët Örebro eksportit ndërmjetësinë e Bergslagens hekur dhe shiten në ushqim të kthehet në minatorët. Popullsia e Örebro u rrit në 600 persona në 1500. Disa seanca parlamentare u mbajtën në Örebro në 1500. King Charles IX ishte me kusht për një kështjellë moderne Rilindjes.

Në Örebro këshillat e qarkut janë mbajtur dhe ndërkohë i madh årsmarknaden Hindersmässan (Hindriks Fair). Kjo ka ndodhur në ditën Henry, 19 janar. Në ditët e sotme Hindersmässan shty për në ose rreth 26 janar. Qarku marrë accolades nga mbretërit Narke. Site rëndësi si kryeqyteti i krahinës, e shoqëruar me vendndodhjen e saj, ajo i dha rëndësi për të gjithë kombit, për shkak se ajo është përdorur shpesh për takime dhe ditë për meshkuj, duke përfshirë Në shkurt 1529, kur një këshill i cili mori vendime të rëndësishme, dhe e bëri deklarata të rëndësishme në drejtim reformatorisk. Në dhjetor 1539 - janar 1540 Gjyqi u mbajt nga Olaus Petri dhe Laurentius Andreae. Këta burra u betua 4 janar 1540, Gustav Vasa, "lakuriq" shpatë të jetë mbret "lifsarfherrar besnik dhe i dashur", që është zotuar të arvrikets njohje.

Gjatë viteve 1800 ka qenë dy Parlamentet në Örebro, pra 1810, kur Jean Baptiste Bernadotte, Princi i Pontecorvo (i njohur më vonë si Mbreti Charles XIV), 21 gusht është zgjedhur të jetë pasardhësi i tij. Për të treguar vlerësimin e tij për "djalin e adoptuar" e tij dukej Karl XIII jepni emrin Örebro shkollën Karolinska. Në 1812 parlamenti miratoi një ligj të ri për shtyp dhe institucioni ushtarak u paraqit. Shtëpia e Paqes ("Shtëpia Znj Hjort's") bëri paqe në Örebro 18 korrik 1812 midis Anglisë dhe Rusisë. Kjo do të "të hedhur themelet për subversive e Napoleonit". Gjatë Tregtarët ishin Lars von Engeström, Thornton dhe van Suchtelen. 1849 dhe 1850 ishte takimet e liberal reformës në Seattle, i cili u diskutuar dhe miratuar propozimet për një formë e qeverisjes dhe të ligjit elektoral.

Qytet disa herë ka qenë e rrënuar nga zjarret e mëdha, të parë qytetin zjarret Örebro.

Në 1863 ai u bë sallë të re qytetit Örebro të qarta. Ata kishin filluar të ndërtojnë atë pesë vjet më parë, i projektuar nga arkitekti Wijnbladh qytetit Fridolf i cili gjithashtu ishte një ndërtues. Bashkia e qytetit ishte e departamenteve të qytetit dhe të agjencive të ekzistojnë, por ata nuk ishin aq të mëdha në atë kohë. Është thënë se Mbreti Charles XV, gjatë një vizite në qytetin tha: "Në kasolle Örebro - nuk ndrit, birrë të vogla", sepse ai mendonte se bashkia e qytetit ishte shumë i madh dhe i tepruar për një qytet të përmasave të Örebro.

Qyteti ka në pjesët e saj qendrore të një plani të qytetit të rregullt. Qendra është e kalasë së vjetër në ishull e saj në Svartån, e cila e ndan qytetin në një verior dhe një pjesë jugore, të dyja me, rrugë të gjerë drejt, bimët dhe disa ndërtesa hijerëndë. këmbë e parë (Örebro-Ervalla) e hekurudhës së parë të Suedisë plotë, matës standard me lokomotiva drejtimin, Köping-Hult hekurudhave, u hap në 1856. Në 1888 u përurua kanal Örebro dhe bllokoj e saj, e cila bëri të mundur për anije dhe anije për të udhëtuar deri në pjesën qendrore të Örebro.

Kompania e parë e madhe në Örebro ishin Örebro ARMËT prodhon, e themeluar rreth ana e 1600 të dukë Charles. Örebro zhvilluar me shpejtësi në fund të 1800s në kontekstin e industrializimit. Fabrika Örebro ndeshje u themelua në vitin 1844, dhe ishte para mbylljes në 1892 e vendit të dytë më të madh. Në fund të 1800s ishte fabrika e parë e këpucëve në Örebro, e cila së bashku me Kumla ishte qendra e shoemaking në vend. 1896 themeluar fabrikë Örebro biskotë, dhe atë vit mori statusin e qytetit Örebro lëndë, pasi më parë u lind. Në fund të viteve 1960 dhe fillim të viteve 1970 e goditi ekonominë e qytetit nga një krizë të rëndë për shkak të këpucëve dhe kexindustrins mbylljet. Me këtë përfundon një epokë në historinë e qytetit, Örebro qenë i njohur si një "këpucëve dhe kexstad". Si pjesë e një pakete, për të marrë ekonomisë së qytetit përsëri në këmbët e saj, u jepen pjesë nga Statistikat e Suedisë në Örebro, si dhe Zyrën e Regjistrimit të Trafikut. Örebro gjithashtu mori një degë universitare e Universitetit Uppsala gjendet në qytet. Universiteti Dega u bë në vitin 1977 në Universitetin e Örebro, i cili në vitin 1999 u bë Örebro University.