Jump to content

Ōtomo no Yakamochi

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Ōtomo no Yakamochi (Japonisht: 大伴 家持, 718 – 5 tetor 785) ishte politikan i shquar dhe poetë japonezë në periudhën Nara. Ai lindi në klanin prestigjioz Ōtomo, gjyshi i tij ishte Ōtomo no Yasumaro dhe babai i tij ishte Ōtomo no Tabito. Ōtomo no Sakanoue no Iratsume ishte halla e tij.

Ai konsiderohet të jetë 36 të ashtuquajtur "poetë të pavdekshëm" në literaturën e hershme japoneze.

Sikur gjyshi dhe babai i tij, Yakamochi ishte politikan i njohur, dhe nga Enryaku u ngrit në pozitën e chūnagon (këshilltar i rangut të dytë), pozita e tij më e lartë burokratike.

Në vitin 740, Yakamochi shkoi në Dazaifu me urdhër të Perandorit Shōmu për të shtypur rebelimin e Fujiwara no Hirotsugu. Në vitin 746, ai u bë guvernator i Provincës Etchū, pozita që zgjati deri në vitin 751. Gjatë kësaj kohe, ai ishte autor i 220 waka. Në vitin 751, ai u ngrit në shōnagon (këshilltar i rangut të tretë). Në vitin 780 ai u promovua në këshilltar. Duke u frikësuar nga dyshimi dhe dëbimi nga kryeqyteti për të ndihmuar në rebelimit të Hikami no Kawatsugu, ai qëndroi i qetë dhe u promovua në chūnagon më 783.

Ai vdiq duke u mbytur në Provincën Mutsu duke marrë pjesë në postin e tij të njëkohshëm si shōgun. Menjëherë pas vdekjes së tij, Fujiwara no Tanetsugu u vra; duke dyshuar se Yakamochi ishte i përfshirë në këtë çështje, varrimi i tij u mohua dhe ai u poshtërua dhe u shfuqizua. Djali i tij u zhvesh nga radhët dhe u detyrua të mbetej në mërgim, dhe vetëm në 806 ai rimori gradën e tij.