1984 (libër)

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search

1984 (angl. Nineteen Eighty-Four) është një novele e publikuar ne vitin 1949 nga shkrimtari Xhorxh Oruell. Novela bën fjale për një bote distopike, ku ngjarjet zhvillohen ne një te ardhme imagjinare ne Airstrip One (qe njihet ne te shkuarën ne libër si Britania e Madhe), një province e supershtetit Oceania (Oqeania). Ne këtë libër, bota përshkruhet ne lufte te vazhdueshme, ku Partia ne fuqi është ne kontroll te çdo gjeje, dhe duke përdorur teknologji te avancuar arrijnë te kontrollojnë te gjitha lëvizjet e qytetareve ne mënyre qe te mbajnë gjithçka nen kontroll dhe te jene gjithmonë ne fuqi.

Qe prej publikimit te këtij libri, ai është konsideruar si klasik dhe shume i rëndësishëm ne ngjarjet e sotme dhe duke krijuar ne mendjen e lexuesve një bote te cilës po i drejtohemi ne qofte se nuk veprojmë qe te shmangim padrejtësitë qe po ndodhin sot. Shume prej termave dhe koncepteve ne libër janë bere pjese e kulturës se përditshme, si Big Brother, doublethink, thoughtcrime, Newspeak, Room 101, telescreen, 2 + 2 = 5, dhe memory hole. Shpesh 1984 është pjese e listave te librave qe konsiderohen si shume te rëndësishëm për tu lexuar.