Aegukga

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Aegukga

Aegukga është himni kombëtar i Koresë së Jugut. Titulli fjalë për fjalë do të thotë "Kënga e dashurisë për vendin", ose "The Song Patriotike".

Besohet se fjalët e këngës janë shkruar për ceremoninë e gur-hedhjen e Porta e Pavarësisë në Seul në vitin 1896 nga Yun Chiho, një politikan, ose nga një Chang-ho, një udhëheqës pro-pavarësisë dhe edukator. Fillimisht, Aegukga u këndohen me melodi e këngë popullore skoceze "Auld Lang Syne", futur në Korenë e nga misionarët perëndimorë. Qeveria e Përkohshme e Republikës së Koresë (1919-1945) në Shangai, Kinë e miratoi atë si himnin e tyre kombëtar. Në një ceremoni të festimit të themelimit të Koresë së Jugut më 15 gusht 1948, pikërisht tre vjet pas çlirimit nga sundimi japoneze, melodi skocez u zëvendësua në fund nga Finale e Koresë Fantasia që Ahn Eak-tae kishte përbërë në 1935. Ri "Aegukga" është miratuar më vonë me Dekretin Presidencial i 1948 deri atëherë-Rhee Presidenti Syngman.