Aerostati

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Përgatitja para fillimit të një gare me balona falas, Gjermani, në maj 1929, gjatë pranverës së madhe të balonave, duke u përgatitur për garën e radhës Gordon-Bennett-Wettfliegen në Los Anxhelos.

Aerostati (nga greqishtja e lashtë ἀήρ (aḗr) 'ajër', dhe στατός (statós) 'në këmbë', nëpërmjet frëngjisht) është një avion më i lehtë se ajri që fiton ngritjen e tij nëpërmjet përdorimit të një gazi lëvizës. Aerostatët përfshijnë balona pa energji dhe aeroplanë me energji. Një balonë mund të jetë fluturues i lirë ose i lidhur. Dendësia mesatare e anijes është më e ulët se dendësia e ajrit atmosferik, sepse përbërësi kryesor i tij është një ose më shumë qese gazi, një lëkurë e lehtë që përmban një gaz ngritës (i cili mund të jetë ajri i nxehtë ose ndonjë gaz me densitet më të ulët se ajri) për të siguruar lëvizje, në të cilin janë bashkangjitur komponentë të tjerë si një gondolë që përmban pajisje ose njerëz.[1][2] Sidomos me aeroplanët, thasët e gazit shpesh mbrohen nga një zarf i jashtëm.

Aerostatët janë quajtur kështu sepse përdorin ngritës aerostatik, i cili është një forcë lëvizëse që nuk kërkon lëvizje nëpër masën e ajrit përreth, duke rezultuar në aftësinë VTOL. Kjo është në kontrast me aerodinat e rënda që përdorin kryesisht ngritjen aerodinamike që kërkon lëvizjen e një sipërfaqeje krahu përmes masës ajrore përreth. Termi është përdorur gjithashtu në një kuptim më të ngushtë, për t'iu referuar balonës së lidhur në mënyrë statike në kontrast me aeroplanin me fluturim të lirë. Ky artikull përdor termin në kuptimin e tij më të gjerë.

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Chambers, Allied (1998). The Chambers Dictionary (në anglisht). Allied Publishers. fq. 541. ISBN 9788186062258. the gas-bag of a balloon or airship
  2. ^ The Oxford Illustrated Dictionary (në anglisht). Great Britain: Oxford University Press. 1976 [1975]. fq. 281. fabric enclosing gas-bags of airship