Afazia

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search

Afazia është një çrregullim gjuhësor me origjine cerebrale.

Njerëzit që vuajnë nga afazia mund të kenë probleme me të folurit, të kuptuarit, të lexuarit, të shkruarit, dhe kryerjen e mbledhjeve. Shkaku i afazisë është gjithmonë dëmtimi i trurit. Në shumicën e rasteve, kjo është një goditje cerebrale, por edhe një aksident ose një tumor mund të shkaktojnë afazinë. Dikush vuan nga një goditje cerebrale kur qarkullimi i gjakut në tru papritur ndërpritet. Kjo mund të ndodhë në dy mënyra: një enë gjaku mund të bllokohet ose një venë gjaku mund të fillojë të rrjedhë.