Agjencia e Sigurisë Kombëtare (Mali i Zi)

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Agjencia e Sigurisë Kombëtare (ANB) është agjencia kombëtare e inteligjencës e Malit të Zi. Selia e saj ndodhet në Podgoricë.

Sipas ligjit që rregullon ANB, agjencia ka për detyrë mbledhjen, ruajtjen, analizimin, vlerësimin dhe shkëmbimin e informacionit.

  • Inteligjenca mbi aktivitetet që synojnë kundër pavarësisë, sovranitetit, integritetit territorial, sigurisë dhe rendit kushtetues të Malit të Zi
  • Inteligjenca në lidhje me interesat mbrojtëse të Malit të Zi, dhe përmbushja e qëllimeve dhe interesave strategjike të mbrojtjes së Malit të Zi (aktivitetet e zbulimit dhe kundërzbulimit në fushën e mbrojtjes)
  • Inteligjenca mbi aktivitetet terroriste
  • Inteligjenca mbi aktivitetet e krimit të organizuar
  • Inteligjencë për format më të rënda të krimeve kundër njerëzimit dhe pasuri të tjera të mbrojtura nga ligji ndërkombëtar
  • Inteligjenca mbi pasuritë e inteligjencës së huaj, kur ka të bëjë me sigurinë kombëtare malazeze
  • Inteligjenca mbi kërcënimet e mundshme ndaj interesave ekonomike malazeze
  • Inteligjenca mbi kërcënimet e mundshme për sigurinë ndërkombëtare
  • Inteligjenca mbi format e tjera të kërcënimeve ndaj sigurisë kombëtare të Malit të Zi

ANB është gjithashtu përgjegjëse për mbrojtjen kundërzbuluese të Parlamentit të Malit të Zi, Qeverisë së Malit të Zi, Presidentit të Malit të Zi dhe organeve dhe ministrive të tjera qeveritare, që kanë të bëjnë me aktivitete të rëndësishme për sigurinë e personelit, ndërtesave dhe aseteve të institucioneve të lartpërmendura.[1]

Historia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Drejtorët[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ "National Security Agency (Montenegro)", Wikipedia (në anglisht), 2022-10-07, marrë më 2022-12-21