Jump to content

Akademia Santa Cecilia

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Akademia Santa Cecilia (italisht: Accademia Nazionale di Santa Cecilia) është një nga institucionet muzikore më të vjetra në botë, e themeluar nga demi papal Ratione congruit, i lëshuar nga Sixtus V në 1585, i cili thirri dy shenjtorë të shquar në historinë muzikore perëndimore: Gregori i Madh, për të cilin Gregorian kënga quhet dhe Shën Cecilia, shenjtja mbrojtëse e muzikës. Që nga viti 2005 ajo ka selinë në Renzo Piano projektuar Parco della Musica në Romë.

Ajo u themelua si një "kongregacion", ose "vëllazëri" dhe me kalimin e shekujve është rritur nga një forum për muzikantët dhe kompozitorët vendas në një akademi të mirënjohur ndërkombëtarisht aktive në bursa muzikore (me 100 studiues të shquar të muzikës që formojnë trupin e Accademia) , edukimi muzikor (në rolin e tij si konservator) dhe performanca (me një kor aktiv dhe një orkestër simfonike, Orchestra dell'Accademia Nazionale di Santa Cecilia). Kategoria e të diplomuarve të konservatorit të lidhur (i cili në 1919 pasoi një liceo) përfshin shumë kompozitorë dhe interpretues të njohur.

Historia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Selia e parë e Kongregatës nga 1585–1622 ishte kisha e Santa Maria ad Martires, e njohur më mirë si Panteoni. Zhvendosjet e njëpasnjëshme ishin në kishën e San Paolino alla Colonna (1622–52), Santa Cecilia në Trastevere (1652–61), San Nicola dei Cesarini (1661–1663), Chiesa della Maddalena (1663–85) dhe, më në fund, San Carlo ai Catinari në 1685.[1]

Muzikantët e Akademisë duke pozuar para koncertit që dhanë në Palazzo Doria Pamphili, Romë. Giuseppe Branzoli, i ulur në plan të parë, mban një mandolone Gjatë shekullit të parë të ekzistencës, Kongregacioni ishte punëtoria e një numri muzikantësh dhe kompozitorë të shquar të asaj kohe, duke përfshirë Giovanni Pierluigi da Palestrina. Institucioni në atë periudhë ishte shpesh në rivalitet me organizatën tjetër të rëndësishme muzikore të Romës Papale të asaj kohe, Korin Sistine. Rivaliteti përqendrohej në të drejtat për të kontrolluar aksesin në profesionin muzikor, për të trajnuar muzikantë dhe për të publikuar muzikë. Rivaliteti nuk mbaroi kurrë dhe mund të thuhet se zgjati gjatë gjithë ekzistencës së Shteteve Papale, domethënë deri në vitin 1870, kur "fuqia e përkohshme e Kishës" iu dha fund me veprimin ushtarak të shtetit të ri kombëtar të Italisë. 1]

Fillimi i shekullit të 18-të konsiderohet të ketë qenë një kohë veçanërisht e lavdishme për Accademia. Ndër emrat e lidhur me organizatën gjatë asaj periudhe janë Arcangelo Corelli, Alessandro dhe Domenico Scarlatti dhe Niccolò Jommelli. Në 1716, Papa Klementi XI dekretoi që të gjithë muzikantët që ushtronin profesionin e tyre në Romë duhej të bëheshin anëtarë të Kongregacionit. Accademia pezulloi operacionet gjatë periudhës revolucionare të Luftërave Napoleonike, por u hap përsëri rregullisht në 1822 disa vjet pas Restaurimit të sjellë nga Kongresi i Vjenës.[1]

Vitet midis asaj rihapjeje dhe fundit të Shteteve Papale në 1870 ishin vitet e ndryshimeve të mëdha. Organizata e hapi anëtarësimin e saj për kategoritë e përjashtuara deri më tani, si kërcimtarët, poetët, historianët e muzikës, prodhuesit e instrumenteve muzikore dhe botuesit e muzikës. Në 1838, Kongregacioni i Santa Cecilia u shpall zyrtarisht Akademi dhe më pas Akademi Papale. Lista e anëtarëve aktivë dhe nderi të Accademia-s gjatë asaj periudhe është e frikshme dhe përfshin Cherubini, Mercadante, Donizetti, Rossini, Paganini, Auber, Liszt, Mendelssohn, Berlioz, Gounod dhe Meyerbeer. Ndër krerët e kurorëzuar të Evropës që ishin anëtarë nderi ishte edhe mbretëresha Viktoria.[1]

Pas bashkimit të Italisë, Accademia u rivendos me formimin e një orkestre dhe kori të përhershëm simfonik, duke filluar nga viti 1895. Ajo u shndërrua nga selia e një Liceo Musicale - një "shkollë e mesme" muzikore - në një konservator të plotë. ; gjithashtu, aty ndodhet edhe Shkolla e Dramës "Eleonora Duse", si dhe një qendër për kinemanë eksperimentale. Risia më e fundit ka qenë dixhitalizimi dhe katalogimi i dokumenteve muzikore shekullore—duke përfshirë një koleksion të rëndësishëm të muzikës tradicionale në arkivat etnomuzikologjike—dhe ruajtja dhe shfaqja eventuale e tyre në bibliotekën multimediale dhe arkivin e Accademia-s, të disponueshme gjithashtu për publikun online. Accademia gjithashtu mban një muze të instrumenteve muzikore (MUSA).[1]

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]