Jump to content

Akaki Tsereteli

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Akaki Tsereteli

Konti Akaki Tsereteli (gjeorgjisht: აკაკი წერეთელი) (1840–1915), i njohur shpesh thjesht si Akaki, ishte një poet i shquar gjeorgjian dhe një figurë e rëndësishme në lëvizjen nacionalçlirimtare.

Jeta e hershme dhe edukimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Tsereteli lindi në fshatin Skhvitori në rajonin Imereti të Gjeorgjisë perëndimore më 9 qershor 1840, në një familje aristokrate gjeorgjiane të shquar. Babai i tij ishte Princi Rostom Tsereteli dhe nëna e tij, Princesha Ekaterina, ishte një vajzë e Ivane Abashidze dhe një stërmbesë e mbretit Solomon I të Imeretit.

Duke vazhduar një traditë të lashtë familjare, Tsereteli kaloi vitet e fëmijërisë duke jetuar me një familje fshatare në fshatin Savane. Rritja nga dadoja fshatare e ndihmoi atë të zhvillojë ndjeshmëri ndaj jetës së fshatarëve në Gjeorgji. Ai u diplomua në Gjimnazin Klasik të Kutaisit në vitin 1852 dhe më pas në Universitetin e Shën Petersburgut, në Fakultetin e Gjuhëve Orientale në vitin 1863.

Karriera dhe trashëgimia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Tsereteli ishte një mik i ngushtë i Ilia Chavchavadze, një udhëheqës i rinisë intelektuale progresive gjeorgjiane. Bashkë me Chavchavdze, ai udhëhoqi brezin e ri të rritur të gjeorgjianëve gjatë viteve 1860 në protestën kundër regjimit carist dhe në fushatën për ringjalljen kulturore dhe vetëvendosjen e gjeorgjianëve.

Tsereteli ishte një mik i ngushtë i Ilia Chavchavadze, një udhëheqës i rinisë intelektuale progresive gjeorgjiane. Bashkë me Chavchavdze, ai udhëhoqi brezin e ri të rritur të gjeorgjianëve gjatë viteve 1860 në protestën kundër regjimit carist dhe në fushatën për ringjalljen kulturore dhe vetëvendosjen e gjeorgjianëve.

Tsereteli, udhëheqës i rinisë intelektuale progresive gjeorgjiane dhe mik i Ilia Chavchavadze, ishte baza e tekstit të këngës popullore gjeorgjiane të famshme "Suliko". Pas vdekjes së tij më 26 janar 1915, ai u varros në Panteonin Mtatsminda në Tbilisi. Tsereteli kishte një djalë, impresarionin rus të operës Alexey Tsereteli. Në nderim të tij, një bulevard i madh në qytetin e Tbilisi mban emrin e tij, dhe një nga stacionet e sistemit të metrosë në Tbilisi gjithashtu i përket Tseretelit.

Tsereteli është i njohur për qëndrimin e tij armënfoobik. Ai kishte sulmuar armenët për perceptimin e tij të merkantilizmit të tyre dhe i kishte portretizuar ata si një plesht që thith gjak gjeorgjian nëpërmjet një përralle.