Jump to content

Boshti

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
(Përcjellë nga Aksi)

Boshti është një vijë e drejtë, një drejtëz e paramenduar, përreth së cilës sillet një trup.

optik si bosht merret rrezja (drejtëza) e cila kalon nëpër pikën qendrore të një thjerrëze dhe pasqyre të veglave optike, ndërsa në teknikën e përgjithshme është pjesë mekanike e makinave në të cilën mbahen rrotat, rrolat apo plakat (boshti i statik, statori, boshti dinamik, boshti lëkundës).