Drejtëza

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Një drejtëz e kuqe afër origjinës në boshtet karteziane

Drejtëza në hapësirë paraqet pikat e përbashkëta të dy planeve joparalele.[1]Drejtëza është vijë e drejtë e pakufizuar në asnjërën anë, pra ajo zgjatet në pafundësi në të dyja drejtimet. Ajo është një ndër konceptet themelore të gjeometrisë dhe më gjerë, të matematikës.

Drejtëza është bashkësia e pikës A, pikës B dhe bashkësia e të gjitha pikave në mes pikës A dhe B si dhe bashkësia e të gjitha pikave përtej pikës A parë nga pika B dhe bashkësia e të gjitha pikave përtej pikës B parë nga pika A.

Në veprën e Euklidit, Elementet, drejtëza përkufizohet si një vijë e drejtë 'pa gjërësi' e cila 'shtrihet në mënyrë të barabartë në lidhje me pikat e vetvetes'

Ka 3 lloje vijash të drejta:

Drejtëza: Një vijë e drejtë e cila nuk ka as fillim dhe as fund.

Gjysmëdrejtëza: Një vijë e drejtë e cila ka fillim por nuk ka fund.

Segmenti: Një vijë e drejtë që ka fillim dhe fund.

Çiftet e drejtëzave:

Drejtëza prerëse:Dy drejtëza që kanë një pikë të përbashkët,quhen drejtëza prerëse.

Drejtëza pingule:Dy drejtëza prerëse që formojnë 4 kënde të drejta, quhen drejtëza pingule .

Drejtëza paralele:Dy drejtëza që nuk kanë asnjë pikë të përbashkët,quhen drejtëza paralele.

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Burimi i të dhënave[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Ismet Dehiri : Matematika I dhe II. Prishtinë, 1979