Pika

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Gjendeni te artikulli Pika. Për shprehjet e ngjashme në shkrim, kuptim apo tingëllim, shikoni këtu.
.

s  d  r Pikësimi

Apostrofi ( ' )
Kllapat (( )), ([ ]), ({ }), (< >)
Dy pikat ( : )
Presja ( , )
Vijat (, , , )
Tri pikat ( , ... )
Pikëçuditësja ( ! )
Pika ( . )
Tire ( -, )
Pikëpyetja ( ? )
Thonjëzat ( ‘ ’, “ ” « » )
Pikëpresje ( ; )
Vi e lakuar ( /, \ )

Hapësirat

hapësiart ( ) () ()
Pika e mesme ( · )

Shtyshkrimi e përgjithëshme

( & ), ( * ), ( @ ), ( \ ), ( ), ( ^ ), ( ¤ ) ¢, $, , £, ¥, , , ( ), ( ), ( ° ), ( ¡ ), ( ¿ ), ( # ), ( ), ( %, , ), ( ), ( ), ( § ), ( ~ ), ( ¨ ), ( _ ), ( |, ¦ )

Shtyshkrimi e jashtëzakonshme
( ), ( ), ( ؟ ), ( ),

Pika është pozita në hapësirë e cila mund të përaqitet nëpërmjet tri kordinantave apo kombinimeve tjera gjeometrike për orientim në hapësirë.

Për kuptimin e pikës gjeometrike në hapësirë ndihmonë nëse e marrim një barazim me tri të panjohura dhe le të supozojmë që kjo barazi bëhet gjykim i saktë për pafnd treshe të renditura të numrave realë x,y dhe z. Nëse shnojm me D bashkësisnë e këtyre tresheve të renditura ku D është nënbashkësi e R3 fitojmë pikën gjeometrike në hapësirë.[1]


Shiko dhe këtë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Burimi i të dhënave[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Ismet Dehiri : Matematika I dhe II. Prishtinë, 1979