Aksioma

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Shko te: navigacion, kërko

Aksioma (greq. αξιωμα - vlerë, vleftë) është një pohim në vërtetësinë e të cilit nuk dyshohet, d.m.th. shpreh një marrdhënie mes kuptimeve themelore të një teorie e cila nuk përkufizohet d.m.th është e njohur apriori.

matematikë, aksiomë është çdo hamendësim i filluar nga i cili rrjedhin formulime të tjera logjike. P.sh. kuptime themelore të matematikës janë numri, bashkësia, pika, drejtëza, rrafshi etj. Nëse këto kuptime themelore i lidhim me relacione themelore përftojmë pohimet themelore d.m.th. aksiomat.

  1. nëpër dy pika të ndryshme kalon një dhe vetëm një drejtëzë
  2. nëpër tre pika të ndryshme që nuk i takojnë një drejtëze kalon një dhe vetëm një rrafsh.

Historia[redakto | redakto tekstin burimor]

Matematikë[redakto | redakto tekstin burimor]

Shiko edhe[redakto | redakto tekstin burimor]

Aksioma e Cantorit

Lidhje të jashtme[redakto | redakto tekstin burimor]