Aktgjykimi

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Aktgjykimi ose gjykimiligj, është një vendim i një gjykate në lidhje me të drejtat dhe detyrimet e palëve në një veprim ose procedurë juridike.[1] Vendimet gjithashtu ofrojnë në përgjithësi shpjegimin e gjykatës se përse ka zgjedhur të marrë një urdhër të caktuar gjyqësor.[2]

Shprehja "arsyet e gjykimit" shpesh përdoret në mënyrë të ndërsjellë me "gjykim", megjithëse e para i referohet justifikimit të vendimit të gjykatës, ndërsa e dyta i referohet urdhrit përfundimtar të gjykatës në lidhje me të drejtat dhe detyrimet e palëve.[3] Meqenëse sistemet kryesore juridike të botës njohin ose një ligj të përbashkët, një detyrim ligjor ose kushtetues për të dhënë arsye për gjykim, në shumicën e rrethanave mund të jetë e panevojshme të bëhet dallimi midis "gjykimit" dhe "arsyeve për gjykim".

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Black’s Law Dictionary 970 (10th ed. 2014).
  2. ^ Black’s Law Dictionary 970 (10th ed. 2014).
  3. ^ The Courts of British Columbia: Supreme Court, About Judgments (Last accessed March 28, 2015)