Jump to content

Aktini

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
G-Actin (PDB code: 1j6z). ADP and the divalent cation are highlighted.
F-Actin; surface representation of 13 subunit repeat based on Ken Holmes' actin filament model

Aktini është një rrumbullakët, gati proteina 42-kDa gjetur në të gjitha qelizat eukariotike (përjashtim të atyre të njohur të spermës nematode) ku mund të jenë të pranishëm në përqendrime të mbi 100 μm. Ajo është gjithashtu një nga proteinat më të shumë-konservuara, të ndryshme nga jo më shumë se 20 % në lloje të ndryshme si alga dhe njerëzve. Aktini është subunit monomeric të dy llojet e filamente në qelizat : microfilaments, një nga tre komponente kryesore të cytoskeleton, dhe filamente hollë, pjesë e aparatit të shtrëngohet në qelizat e muskujve. Kështu, aktini merr pjesë në shumë procese të rëndësishme duke përfshirë tkurrje të muskujve celulare, lëvizshmëri qelizë, ndarja qelizore dhe cytokinesis, fshikëz dhe lëvizjes organelle, qeliza e sinjalizuar, dhe për vendosjen dhe mirëmbajtjen e nyjet qelizore dhe formë qelizë. Shumë nga këto procese janë të ndërmjetësuara nga bashkëveprimi i gjerë dhe i hollësishëm i actin me membranes qelizore.[1] Në vertebrates, tre grupet kryesore të isoforms actin, alfa, beta, gama dhe janë identifikuar. Aktinët alfa janë gjetur në indet e muskujve dhe janë një përbërës kryesor i aparatit shtrëngohet. Aktinët beta dhe gama bashkë-ekzistojnë në shumicën e llojeve të qelizave si komponentë e cytoskeleton, dhe si ndërmjetës i lëvizshmëri qelizave të brendshme.

Formation of thin filament

Gjenetikë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Ndërveprimet themelore të proteinave strukturore janë në kryqëzim cadherin bazë adherens. filamente Actin janë të lidhura me 伪 actinin-dhe membrana me vinculin. Domain Kreu i bashkëpunëtorëve vinculin për-cadherin E nëpërmjet 伪 -, 尾 -, dhe 纬-catenins. Domain bisht të lidhet për membranën vinculin lipide dhe të actin filaments. Actin Proteina është një nga më të ruajtur shumë gjatë gjithë evolucionit sepse ajo ndërvepron me një numër të madh të proteinave të tjera, me rend të ruajtjes 80,2% në nivelin e gjen në mes të Homo sapiens dhe Saccharomyces cerevisiae (një specie e maja), ruajtjes dhe 95% e strukturën primare të produktit proteinave.

Edhe pse shumica kanë vetëm yeasts gjen një të vetëm actin, eukaryotes të larta, në përgjithësi, isoforms shprehur disa actin koduar nga një familje e gjeneve të lidhura. Gjitarë të ketë të paktën gjashtë actin isoforms koduar nga gjeneve të veçanta, [2] të cilat janë të ndarë në tri grupe (alfa, beta dhe gama) sipas pikës së tyre isoelectric. Në përgjithësi, actins alfa janë gjetur në të muskujve (伪-skeletik, 伪-aortic qetë, 伪-zemrës, dhe 纬 qetë 2-barkut), kurse beta dhe gama isoforms janë të shquar në jo-qelizat e muskujve (尾 - dhe 纬 1 - cytoplasmic). Edhe pse sekuenca amino acid in vitro dhe në pronat e isoforms janë shumë të ngjashme, këto isoforms nuk mund të zëvendësojë plotësisht për njëri-tjetrin në vivo. [3]

Gjen tipik actin ka UTR një 5 afërsisht 100-nukleotideve ', një rajon të 1200-nukleotideve përkthyer, dhe UTR një 3 200-nukleotideve'. Shumica e gjeneve actin janë ndërprerë nga introns, me deri në 6 introns në ndonjë nga 19 vende të mirë të karakterizuar. Ruajtja e lartë e familjes bën actin model për studime të favorizuar krahasuar introns-fillim dhe modele introns-vonë të evolucionit intron.

Të gjitha prokaryotes jo sferike duket të ketë gjene të tilla si MreB, i cili kodifikon homologëve të actin, këto gjene janë të nevojshme për formën qelizore për të mbahet. Gjen plasmid-rrjedh ParM encodes një proteinë actin-like polymerised formë të cilit është dinamike të paqëndrueshme, dhe duket se ndarjen e ADN plasmid në qelizat bija gjatë ndarjes qelizore nga një mekanizëm i ngjashëm me atë të punësuar nga microtubules në mitoz eukariotike. [4] Actin është gjetur në të dy qetë dhe i përafërt reticulums endoplasmic.