Jump to content

Aleksander von Zagareli

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Aleksandri kundër Zagarelit

Aleksander Anton von Zagareli ishte një personalitet i shquar në historinë e Gjeorgjisë, veçanërisht në fushën e gjuhësisë. Ai lindi më 9 dhjetor te vitit 1844 dhe u nda nga jeta më 12 nëntor te vitit 1929. Zagareli ishte profesor në Universitetin Shtetëror të Shën Petersburgut dhe një nga bashkëthemeluesit e Universitetit Shtetëror të Tbilisit.Kontributi i tij në fushën e gjuhësisë ishte i shquar, duke shërbyer si një figurë e rëndësishme në zhvillimin dhe promovimin e studimeve gjuhësore në Rusi dhe në Gjeorgji. Vepra dhe puna e tij kontribuan në rritjen e njohurive dhe kulturës së Gjeorgjisë, duke thelluar kuptimin dhe përkatësinë e gjuhës gjeorgjiane në kontekstin e saj historik dhe kulturor.

Alexander Anton von Zagareli lindi në Kaspi të Gjeorgjisë dhe kreu studimet e tij në disa universitete të rëndësishme në Evropë, duke përfshirë Universitetin e Tübingen, Vjenën, Mynihun dhe Shën Petersburgun. Në vitin 1869, ai u bë anëtar i Landsmannschaft Schottland, një shoqatë studentore gjermane.Zagareli tregoi talentin e tij të shquar shkencor që në moshën e re. Ai u habilitua në moshën e 27 vjeçare në Universitetin Shtetëror të Shën Petersburgut, ku u bë docent për Letërsinë Gjeorgjiane dhe më pas profesor për Gjuhët Orientale. Në këtë periudhë, ai u bë mentor i shumë studentëve të njohur, mes tyre edhe Nicholas Marr.Për më shumë se gjysmë shekulli, Zagareli qëndroi në departamentin e gjuhës gjeorgjiane në Shën Petersburg, duke kontribuar në zhvillimin dhe promovimin e studimeve gjuhësore në nivel ndërkombëtar. Megjithatë, në vitin 1922, pas kthimit të tij në Gjeorgji, ai mori poste akademike në Universitetin Shtetëror të Tbilisit. Edhe në moshën 80-vjeçare, Zagareli vazhdoi të shërbejë në fushën e arsimit dhe gjuhësisë, duke lënë një trashëgimi të ndritshme në botën akademike të Gjeorgjisë.

Ai u nda nga jeta ne qytetin e Tbilisi dhe u varros në Panteonin Mtatsminda.

  • Urdhri i Shën Stanislaus, i klasit të parë