Jump to content

Algjerianët

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Algjerianët janë shtetas dhe qytetarë të Republikës Popullore Demokratike të Algjerisë. Shumica e popullsisë së vendit përbëhet nga arabë që përbëjnë 85% të popullsisë, dhe ka një pakicë berbere prej 15%. Termi gjithashtu zbatohet më gjerësisht për çdo njeri që është me kombësi algjeriane, që ndan një kulturë dhe identitet të përbashkët, si dhe ata që flasin si gjuhë amtare arabishten algjeriane ose gjuhë të tjera të Algjerisë.

Përveç rreth 44 milionë banorëve të Algjerisë, ekziston një diasporë e madhe algjeriane si pjesë e diasporës më të gjerë arabe. Popullsi të konsiderueshme algjeriane mund të gjenden në Francë, Spanjë, Itali dhe Mbretërinë e Bashkuar; me përqendrime më të vogla të dukshme në shtetet e tjera arabe si dhe në Shtetet e Bashkuara dhe Kanada.