Jump to content

Ali Xhinah

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Muhammad Ali Xhinah (1945)

Muhammad Ali Xhinah, (25 dhjetor 1876 - 11 shtator 1948. Regjistrimin e Azam قائد اعظم / referuara si Great Leader.)

Një politikan mysliman, udhëheqës i luftës së të gjitha myslimane India Lidhjes dhe Pakistanit për pavarësi, themeluesit të Pakistanit dhe e parë kreu i shtetit. Vendi i lindjes dhe vdekjes jubileve, ceremoni janë të organizuar.

Bombay, Karaçi dhe mbaroi shkollën fillore dhe të mesme. Babai i tij donte djalin e tij të jetë një tregtar si veten e tij. Për këtë qëllim, për të lexuar administrim biznesi e dërgoi atë në Angli në 1892. Por Xhinah vendosur për të studiuar ligjin në vend të biznesit në Londër. Kaluar provimet e nevojshme për të hyrë në Bar brenda dy viteve.

Pas hyrjes Bar në Angli për dy vjet më të majtë. U mbyt nga një jurist si të shkëlqyer.

U kthye në Karaçi në 1896. Bombei filloi në 1897 me anë të avokatëve. Bombei, kur reputacionin e tij si një avokat i suksesshëm, është emëruar në 1900 yargıçlığa. Quaid, në 1906, hyri në jetën aktive politike. Atë vit, Partia Kongresi i Indisë për të kryer luftën për pavarësi kundër Anglisë në Kalkuta mori pjesë në takimin e Asamblesë së Përgjithshme. Dadabhoy Naoroji kryesoi të Asamblesë së Përgjithshme. Në sajë të bashkëpunimit me vitet e Londrës e Naoroji dhe sekretari i tij privat mori njohuri.

Të vitit 1920 është konsideruar si një moment historik të jetës politike e Xhinah. Atë vit, Kongresi i Partisë, ndikimi i Gandit dhe duke e lënë qeveria e Mbretërisë së Bashkuar dhe mënyrave për kompromis e aplikimit vendosur për bojkotimin e mallrave të huaja.

Xhinah, duke parë atë në formën e formave krem të kushtetutës dhe luftën kundër të paligjshme, metodat ndryshojnë me Gandi ra.

Që nga viti 1918, hindu, Gandi, Xhinah simgeleşmişlerdi si udhëheqës të myslimanëve.

Gandi-Xhinah në asnjë kohë ndarje është tashmë plotësisht i konsoliduar në bazë të unitetit kombëtar, i cili çoi në një ndarje thellim midis hinduve dhe myslimanëve, Xhinah, në 1921, u bashkua me Partinë Kongresi.

14 gusht 1947, në Mbretërinë e Bashkuar të jetë e detyruar për të njohur pavarësinë e Indisë, Pakistanit dhe të shtetit indian u themelua në të njëjtën ditë. Jetës, Gandi dhe Nehru të luftës Indisë pavarësinë për të arritur në paralele lufton brenda Xhinah e fundit, më parë e hindu-myslimane inandıysa unitet pas duke hequr dorë këtë qëndrim çoi në myslimanë. Në fund të një luftë të gjatë dhe të vendosur të myslimanëve në Indi ka arritur të mblidhen nën një komb të vetëm dhe të shtetit. qarkut Cankaya Ankarasë janë dhënë një emër rruge e Mohammad Ali Xhinah. Xhinah Avenue para viteve 1970, me emrin e vjetër të "Rruga Guvernatorit Dr Flet", përkatësisht.