Ali ibn Abd-el-Malik el-Hindi

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

‘Aladdin ‘Ali ibn ‘Abd-el-Malik Husam el-Din el-Mutaki el-Hindi (1472 - 1567) është dijetar i njohur për shkrimin Kanz al-Ummal.[1]

Biografia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

El-Mutaki ka lindur në vitin 1472 (888 pas hixhretit) në Burhanpur, një qytet indian në jug të Madhya Pradesh në brigjet e lumit Tapti. Ali el-Mutaki shkruan në autobiografinë e tij se kur ai ishte tetë vjeç, i ndodhi babait të tij për ta regjistruar atë në shërbim të Shejh Bajanit. Shejhu e udhëzoi atë në samā' dhe Shejh Abdulrahim Bajan më mësoi dhikrin (përkujtimin). 'Ali el-Mutaki shpejt pasi e fitoi jetesën e tij si shkrues. Ai udhëtoi në rajone të ndryshme të Hindustanit dhe udhëtoi për në Multan për t'u takuar me Hisam el-Din el-Mutaki dhe qëndroi nën kujdestarinë e tij, ku u udhëzua në Taṣawwuf (Sufizëm). 'Alī el-Mutaki pastaj udhëtoi për në Mekë dhe qëndroi në shoqërinë e Ebu el-Hasan el-Bekri el-Sidik, nga i cili mori njohurinë për hadithin dhe Taṣawwufin. 'Alī el-Mutaki shkroi disa nga veprat e tij të hershme në Mekë. 'Alī el-Mutaki gjithashtu studioi me studiuesin e hadithit Shihab el-Din Dinh bin Haxher el-Makkī. 'Alī al-Muttaqī u kthye dy herë në Indi në Gujarat, i cili u sundua nga Mahmud Shah, që ishte një admirues i Shejhut.

Ali Aliqi ishte ndjekës i Shejh Musse, ata u takuan në Mekë.

Puna[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Sidik Hasan Khan ka thënë: "Unë kam lexuar dhe studiuar punët e Shejhut Ali el-Mutaki, punimet e tij janë shumë të dobishme".

Punimet e tij përfshijnë:

 1. Kanz al-‘Ummāl, kjo është puna e tij më e njohur.
 2. Talkhīṣ al-Bayān, ky libër përban ardhjen e Mehdiut në kohën e fundit.
 3. Maṭla‘ al-Ghāyah, përmbledhje e "Al-Nihāyah fī Gharīb al-Aḥādīth" të Ibn el-Athirit. Dorëshkrimi i kësaj ishte në dispozicion në librarinë e Berlinit.
 4. Ghāyat al-Kamāl fī Bayān Afḍal al-‘Amaml, kopje e kësaj është në librarinë e Peshavarit Dār al-‘Ulūm, një kopje gjithashtu ekziston në Institutin e dorëshkrimeve orientale Leningrad.
 5. Al-Fuṣūl fī Sharḥ Jami‘ al-Uṣūl, një dorëshkrim i shkruar me dorë nga Ali el-Mutaki është në koleksionet e librarisë publike Khuda Bakhsh.
 6. Jawāmi‘ Kalim fī al-Mawāḍi‘ wa'l-Ḥikam, dorëshkrim i kësaj është në dispozicion në shumë koleksione idiane gjithashtu në Paris, Berlin, and el-Azhar.
 7. Al-Aḥādīth al-Mutawattira, një dorëshkrim është në dispozicion librarinë Raza në Rampur, Indi.
 8. Al-Rutba al-Fākhira, kjo ka të bëjë me "taṣawwuf".
 9. Tabyīn al-Ṭarīq, gjithashtu edhe kjo me "taṣawwuf".
 10. Al-Ḥukm al-‘Irfānīya, also "taṣawwuf".
 11. Al-Burhān al-Jalī fī Ma‘rifat al-Walī.

Vdekja[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Ali el-Mutaki vdiq në vitin 1567 (975 pas hixhretit) në Mekë, ku u varros në varrezat Jannat al-Mu'alla.

Referimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ http://www.al-eman.com/islamlib/viewtoc.asp?BID=137>