Jump to content

Alketi I (Mbreti i Epirit)

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Në fron: 390/385 p.e.s - 370 p.e.s

Paraardhës: Tarripa

Pasardhës: Neoptolemi I, Aribba

Babai: Tarripa

Religjioni: Paganizëm

Mbreti Alket I (në greqishten antike: Ἀλκέτας, Alkétas; në shqip: Alketi I (i parë) shekulli IV para Krishtit - shekulli IV para Krishtit) ishte një mbret i Epirit nga 390/385 para Krishtit, deri në vitin 370 para Krishtit dhe ai ishte i biri i Tarripa.

Ai u përjashtua nga mbretëria e tij për arsye të panjohura dhe u strehua te Dionisi I i Sirakuzës, nga i cili u rivendos në fron.

Pas ardhjes së tij në fron, ai u lidh me Athinën dhe Jasonin e Fere, Tagusin e Thesalisë . Në vitin 373 para Krishtit, shkoi në Athinë me Jason, për të mbrojtur gjeneralin Athinas Timoteun, i cili përmes ndikimit të tyre u shpall i pafajshëm

Pas vdekjes së tij, mbretëria u nda midis dy djemve të tij, Neoptolemus I dhe Aribba .

Burimet primare
Burimet dytësore
  • (EN) William Smith (a cura di), Dictionary of Greek and Roman Biography and Mythology, 1870.

Stampa:Eacidi