Alopecia Areata

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Pamje nga Alopecia Areata
Alopecia Areata

Alopecia Areata (AA) është një gjendje në të cilën bien flokët nga disa ose të gjitha pjesët e trupit. Zakonisht rezulton me rënie flokësh në kokë, me sipërfaqen e një monedhe. Mund të çojë drejt stresit psikologjik. Megjithatë njerëzit mund të jenë të shëndetshëm, disa mund të përjetojnë humbje të përhershme të flokëve.

Prognozë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në shumicën e rasteve të cilat fillojnë me një numër të vogël te arna e humbjes së flokëve,flokët rriten përsëri pas disa muajsh deri në vit. Me rastet e një numrit të madh të patches , flokët ose mund të rriten përsëri , ose në përparim të Alopecisë, ose në raste të Universalisë Alopecia Areata.

Shenjat dhe Simptomat[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Simptomat tipike të A janë arna të vogla tullac parë. Lëkurës themelor është Unscarred dhe duket sipërfaqësisht normale. Këto patches mund të marrë shumë forma, por janë më të zakonisht e rrumbullakët ose ovale. [6] Një më shpesh ndikon kokës dhe mjekrën, por mund occar në çdo pjesë të flokëve-duke mbajtur të trupit. [7] Fusha të ndryshme të lëkurës mund të shfaqin humbjen e flokëve dhe regrowth në të njëjtën kohë. Sëmundja mund të shkoni edhe në faljen për një kohë, ose mund të jetë i përhershëm. Kjo është e zakonshme në fëmijë.

Zona e humbjes së flokëve mund të tronditen veshët ose të jetë i dhimbshëm.

Flokët Biol të bjerë gjatë një periudhe të shkurtër kohe, me humbje Zakonisht ndodh më shumë në njërën anë të kokës se sa të tjera.

Qime pikë thirrje, ngushtë përgjatë gjatësisë së fillesë më të ngushtë në bazë, duke prodhuar një karakteristike "pikë thirrje" pamjen, janë shpesh të pranishme.

Diagnozë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Areata alopecia është zakonisht i bazuar në karakteristikat klinike diagnostikuar.

Diagnoza diferenciale mund Trichoscopy ndihmë. Në AA, trichoscopy tregon shpërndara rregullisht "verdhë dots" (priza hyperkeratotic), qime të vogla thirrje-shënojë, dhe "njolla të zeza" (qime të shkatërruara në hapjen e flokëve gjëndër).

Shkaqet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Areata alopecia nuk është ngjitëse. Ajo Ndodh më shpesh në njerëz që kanë prekur anëtarët e familjes, duke sugjeruar trashëgim mund të jetë një faktor. Dëshmi e fortë e shoqatës gjenetik me AA rrezik në rritje u gjet për familjet me dy ose më shumë anëtarë të prekura duke studiuar. Ky studim identifikuar të paktën katër rajone në gjenomin që ka të ngjarë të contai Në këto gjene.

Kusht është menduar të jetë një çrregullim sistematike autoimune në të cilën trupi sulmon follicles flokët e saj dhe suppresses ose ndalon rritjen e flokëve Anagen. Për shembull, limfocitet T celularë grumbull follicles prekura përreth, duke shkaktuar inflamacion dhe humbjen e flokëve të mëvonshëm. Një disa raste të foshnjave të lindur me të lindura të raportuar të ketë qenë në, por këto nuk janë raste të sëmundjes autoimune, për shkak se një i mitur është i lindur pa një sistem të zhvilluar patjetër imunitar.