Altruizmi

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Altruizmi është devocioni ndaj nevojave të të tjerëve duke flijuar apo hequr dorë nga interesi dhe e mira vetjake. Megjithatë, shpesh altruizmi mund edhe të jetë një sjellje në ndjekje të interesit personal - vetëm se në këtë rast kënaqësia personale fitohet duke ndihmuar të tjerët në vend të të ndihmuarit ekskluzivisht veten.

Pikëpamje[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Qeverisja dhe altruizmi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Shpesh qeveria apo organizmat qeveritare e shfrytëzojnë altruizmin në shërbim të vet, duke pretenduar se çdo program qeveritar, pavarësisht se cila është kostoja në para apo mbi liritë themelore të individëve, është altruist dhe që i shërben interesit të fëmijëve, të ambientit, të të varfërve, të të pastrehëve, të sëmurëve etj.[1]

Citate[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  • "Dashuria amërore është ndjenja më e shquar egoiste, ose, të themi ndryshe, ndjenja më energjike altruiste." (Alain)
  • "Egoist nuk është ai që jeton si ia kënda por ai që kërkon nga tjerët të jetojnë si i pëlqen atij,; altruist është ai që len të tjerët pa intervenuar aspak, të jetojnë jetën e tyre." (Oscar Wilde)*
  • "Bëre të mirën, hudhe në det se e gjen në krypë." (shqiptare)
  • Altruizmi shpesh është alibi (Jean Rostand)

Referime dhe shënime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Pettegrew, Loyd S., "The Seven Rules of Bureaucracy", 23 mars 2012