Alveole

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search

Alveolat jane qeliza në mushkëri që mundësojne shkëmbimin e gazeve CO2 dhe O2. Ato funksionojne ne kete menyre: Qeskat e ajrit jane te rrumbullakta dhe brenda kane ajer me oksigjen.Kapilaret qe jane rreth tyre sjellin gjak me dioksid karboni nga zemra.Nepermjet kapilareve,dioksidi qe kane qelizat e gjakut hyn te qesja ndersa oksigjeni qe ka ajri ne qese vete te gjaku.Pataj gjaku me oksigjen vete ne zemer.Ajri me dioksid brenda qeses del jashte trupit tone.

Qeliza pulmonare është njësia strukturore dhe funksionale e mushkërisë, e përfaqësuar nga një zgavër e vogël në mushkëri, e rrethuar nga kapilarët arterialë dhe venozë. Alveolet pulmonare gjenden në terminalet e degëve bronkiale.

Gjatë frymëmarrjes, ajri hyn në alveolë, oksigjeni (O2 ) është transferuar nëpër muret e mushkëror në kapilarët e gjakut dhe pastaj në qelizat e kuqe të gjakut (qelizat e kuqe të gjakut). Në të njëjtën kohë, dioksidi i karbonit (CO2 ) lirohet nga qelizat e kuqe të gjakut nëpër kapilarët dhe muret alveole arritjen e alveoli pulmonar, ku është eliminuar nga trupi me tym.

Çdo mushkëri përmban rreth 300 milionë qeliza alveolare.