Ambasadori

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Hans Holbein i Riu: Ambasadorët, 1533. Paneli i madhësisë së jetës portretizon Jean de Dinteville dhe Georges de Selve, ambasadorët e Francës.

Një ambasador është një i dërguar zyrtar, veçanërisht një diplomat i rangut të lartë që përfaqëson një shtet dhe zakonisht është i akredituar në një shtet tjetër sovran ose në një organizatë ndërkombëtare si përfaqësues rezident i qeverisë ose sovranit të tyre ose i emëruar për një detyrë diplomatike të veçantë dhe shpesh të përkohshme[1]. Fjala përdoret shpesh edhe më shumë për njerëzit që njihen, pa emërimin e tyre kombëtar, për të përfaqësuar në disa profesione, aktivitete dhe fusha të përpjekjeve të tilla si shitjet.

Një ambasador është përfaqësuesi i lartë i qeverisë i vendosur në një kryeqytet të huaj. Vendi pritës në mënyrë tipike lejon që ambasadori të kontrollojë territorin e caktuar të quajtur ambasadë, territori i së cilës, personeli dhe automjetet në përgjithësi u jepet imuniteti diplomatik në vendin pritës. Sipas Konventës së Vjenës për Marrëdhëniet Diplomatike, një ambasador ka gradën më të lartë diplomatike. Vendet mund të zgjedhin të mbajnë marrëdhëniet diplomatike në një nivel më të ulët, duke emëruar një punonjës të ngarkuar me punë në vend të një ambasadori.

Ekuivalenti me një ambasador të shkëmbyer midis anëtarëve të Komonuelthit të Kombeve njihen si Komisionerë të Lartë. "Ambasadorët" e Selisë së Shenjtë njihen si Nuncios Papal ose Apostolik.

Burimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ "Defined by Webster".