Andromaka

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Andromaka është po ashtu një nga tragjeditë e njohura te Rasinit e cila paraqitet me skemën A→B, B→C, C→D dhe D qe e dashuron E. Kokretisht,zinxhiri fatal i lidh personazhet me njeri/ tjetrin ne kete form oresti dashoron hermionen, e cila dashuron pirron,i cili dashuron andromaken,e cila dashuron hektorin e vdekur. Sidoqoft,ne ne kete rast nuk mund te flitet per skeme te thate ose te sajuar,meqense te gjith burimet mitologjike, ku rasini eshte mbeshtetur,prej Homerit dhe Euripidit te Virgjili dheSeneka,deshmojn vertetsine e kesaj lidhje dashurie pa pergjigje. Rasini,ne pershtatje me natyren e poezis se vet,ben korrigjimet e nevojshme te mitit,por seq u pa ruan te papjekurtrungun e tij,ate fatalitet qe vepron i plotfuqishem mbi ter personazhet bashk dhe mbi secilin veq e veq.Ai jo vetum e ruan fatalitetin tragjik,qe keshillon e propozon miti,por shfrytezon te gjtha mjetet poetike per ta perforcuar e per ta ber ate thuajse te prekshem,duke shoqeruar rrefimin me evokime epike nga vdekja e hektorit shkatrrimi i trojes dhe krimet e Pirros kunder trojaneve te pambrojtur.Ky sfond krijon nje mjedis alarmi e frike te vashdushme, qe sherben si ogur per fatin e kobshum te heronjeve dhe mban pezull frymarjen e spektatorit.