Anna-Maria Ravnopolska-Dean

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Anna-Maria Ravnopolska-Dean është harpiste dhe kompozitore bullgare me famë botërore.

Biografi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Harpistja Anna-Maria Ravnopolska-Dean lindi në Sofie. Ajo studioi me harpisten dhe mjeshtren e njohur italiane Liana Pasquali, ku u dërgua nga harpisti spanjoll me famë botërore Nicanor Zabaleta. Vazhdoi edukimin e saj nê USA me harpisten e famshme dhe mjeshtren e njohur Susann McDonald, në Indiana University, Bloomington. Të dy profesoret e saj ishin nxënës të përfaqësuesit më të shkëlqyer të Shkollës Franceze të Harpës (French Harp School): Marcel Tournier (Liana Pasquali) dhe Henriette Renie (Susann McDonald). Në Indiana University, Shkolla e Muzikës talentit të ri iu dha Diploma e Artistit, për “arritje artistike superiore nê performimin me Harpë”. Asaj “iu be njê mikpritje madhështore” (Musical America) kur pati debutimin e saj në Neë York nê Carnegie Hall’s Êeill Recital Hall nê 1992. Ravnopolska-Dean qe prezantuar mê pêrpara me audiencat nê McGraê-Hill Shoê i Artistêve tê Rinj i ÊQXR radio nê Neê York si njê nga talentet muzikore kryesuese tê brezit tê saj, konkluzion tashmê i konfirmuar nga pjesêmarrja e jashtêzakonshme nê njê sêrê kompeticionesh ndêrkombêtare, pêrfshi ato tê Garjilesse, Munich, dhe Jerusalem.

Nê 1992 ajo bêhet njê nga themelueset e Universitetit Amerikan nê Bullgari. Aty ajo mêson njê sêrê kursesh teorike si dhe Piano dhe Harpê tê aplikuara.

Talenti i saj nuk mund tê ndalet nga asgjê. Provê pêr kêtê êshtê performimi i saj nê Kongresin e Tetê Botêror tê Harpês nê Gjenevê, 2002. Aty ajo luajti harpên e parê nê njê ansambêl prej gjashtê harpash dhe pati njê performancê solo megjithê njê paralizê tê pjesshme tê dorês sê saj tê majtê.

Nê 2003 ajo zbulon talentin e saj nê kompozim. Kjo ndodhi kur qe e ftuar si lektore dhe performuese nê Harpcon 2003, Bloomington, Indiana, USA. Kompozimi i saj i parê “Improvizim”, u shkruajt nê stilin e folkut bullgar.

Publikime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Libra, Artikuj dhe Transkriptime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • Modelimi i orkestrimit mbi teknikat e harpês nê punêt e Êagner, Smetana dhe Stravinski, “ÊHC Pêrmbledhje”, nê botim
 • Harpa nê punêt orkestrale tê kompozitorêve bullgarê (1900-1930)
 • “Muzika dje-sot” 2002
 • Harpa si nje instrument ngjyrues nê fillim tê shekullit XX, 200pp., ISBN 954-90353-9-5, Shoqêria Muzikore “Vassil Stefanov”, 2001
 • Harpa si njê instrument ngjyrues nê punêt e Claude Debussy,
 • “Horizonte Muzikore”, vol. 7-8, 2001, 21-25, 27-33.
 • Transkriptime pêr harpê solo, Instituti i Harqeve nê Sofie, 1995
 • Kontribuese e rregullt e Pêrmbledhjeve tê Kongresit Botêror te Harpês, 1981
 • Rregullime pêr harpê solo: Granados, Valses Poeticos, Albeniz, Suita Espagnol, 1988

Kompozime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • Improvizim pêr harpê solo, qershor 2003
 • “Kêshtjella e breshkês” pêr harpê solo, shtator 2003
 • Katêr kompozime pêr harpê mbi poezinê Haiku, tetor 2003
 • Êaltz dhe Ninullê pêr piano solo, Nêntor 2003
 • Rap Tango pêr harpê dhe zê, Nêntor 2003
 • Suitê e tetê kêrcimeve: Laendrer, Tango, Fandango, Horo, Kazachock, Kêrcim Arab, Pavane, prill 2004
 • “Fantazi mbi Traviata”, qershor 2005
 • Dy pjesê haiku mbi Basho, shkurt 2006
 • Pesê pjesê haiku “Solo Honkadorae Renga”, shkurt 2006

Diskografi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • Mê tê mirat e harpês bullgare, Arpa d’oro, CD 2003
 • Legjendê: Muzikê franceze pêr harpê, Gega compact disk, 1999
 • Harpisti nê opera (nê nderim tê Bicentalit tê Donizetit), Arpa d’oro CD, 1997
 • Harpa nê Amerikê (harpa paraguaiane dhe pedale), Arpa d’oro CD, 1996
 • Erich Schubert Festivali Pop Harpê, Gege CD, 1994
 • Ftesê e njê harpisti nê kêrcim, Gege CD, 1992

Citime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Faqja zyrtare e Anna-Maria Ravnopolska-Dean Faqja e UNIVERSITETIT AMERIKAN NE BULLGARI

Linke tê jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

https://web.archive.org/web/20080115095957/http://home.aubg.bg/faculty/amrdean/