Anonimi

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search

Anonimi është shprehje për të treguar libra autorët e të cilëve nuk janë të dhënë, nuk përmenden apo edhe nuk janë të njohur. Shkaku i mos njohjes së emrit të autorit mund të qëndrojë për vetë faktin që nuk dihet (ka botues e përmbledhës të shumë të veprave në mesjetë që nuk ju dihen autorët) ose vetë autori i veprës ka dëshirë që të mbetet anonimë. Për këta të fundit thuhet pseudonim, dhe shkaqet mund të jenë të ndryshme, të rastësishme, personale (arixhi ndaj publikut), për shkak të përmbajtjeve të veprës (përmbajtje të natyrës politike, erotike etj.), që zakonisht pseudonimi paraqitet si nevojë e kohës.