Ansatz

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Shko te: navigacion, kërko

Me fjalën Ansatz (shumës : Ansätze), në matematikë dhe fizikë kuptojmë një hipotezë, definicion apo teori që shërben për zgjedhjen e problemeve fizike ose matematikore. Më së shumti kjo shprehje përdoret për zgjedhjen e ekuacioneve diferenciale.

Në shqip shqiptohetohet ansatc dhe nëse përkthehet bukfalisht ka kuptimin e "përpjekjes", "tentimit". Në kohën e klasicizmit evropian shkencëtarët gjermane për zbulimin e teorive te reja në shkencat ekzakte kanë përdore në këtë shprehje si hipotezë fillestare për ta përpunuar më pas. Suksesi i tyre i madh, ka bërë që sot edhe në gjuhët më të rëndësishme botërore si ajo: angleze, frënge dhe spanjolle të përdoret kjo fjalë.