Arnold Shenberg

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Arndold Shenberg lindi ne vitin 1874 dhe vdiq ne vitin 1951.Emri i ketij kompozitori simbolizon muziken atonale gjate shekullit 20.Ka lindur ne Viene i cili qe si femije tregoi interes per muziken.Nje kohe te gjate punoi si pedagog i kompozimit ne akademine e Vienes dhe Berlinit.Ishte kompozitor shume origjinal i cili i pari krijoi stilin e njohur dodekafonik.Nxenes te ketij kompozitorit qe e zgjeruan kete stil ishin:Alban Berg dhe Anton Veber. Arnold Shenbergu si nje intelektual dhe si nje antifashist qe ishte u detyrua qe ne kohen e nacizmit te leshohe atdheun.Keshtu beri,migroi per ne SHBA,edhe ne SHBA vazhdoi punen e palodhshme si kompozitor,dirigjent dhe pianist.Ai krijoi nje veprimtari te gjere dhe shume origjinale.Nder veprat me te popullarizuara te ketij kompozitori jane:seksteti harkor"Kenge e gurres",tre pjese per piano,pese pjese orkestrale,koncertin per violin dhe orkester dhe kantaten shume te popullarizuar"Te mbeturit gjalle nga Varshava".