Jump to content

Árpád

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
(Përcjellë nga Arpad)
Árpád

Árpád (* 845; † 907), Biri i princit Álmos te Hungarezëve (886-907) ishte figura kryesore në pushtimin hungareze dhe themelues i dinastisë Árpád.

Në principaten e dyfishte te Hungarisë Árpád u zgjodh pas humbjes rëndë me pecenegët (893) nga krerët e nën shtatë-fiset, babai i tij të ketë sukses në zyrën e Álmos princin ushtarak; Sakralfürstentum u transferua në të njëjtën gamë e kurseve nga rrënja e Kender.

Hungarezet me 894 u sulmuan me nxitjen e bizantine nga Perandor Leo VI. Bullgari. Bir Árpád e udhëhequr fushatën në Levente veriore Bullgari. Në emër të Moravia Grand Duke Svatopluk unë menjëherë pas hungarezët luftuan kundër Pannonia. Vdekja e Svatopluk, mori përparësi të Árpád në pranverë të vitit 895, vakum që rezulton fuqinë për të pushtuar në pellgun Karpatet. Sipas llogarive bashkëkohore, ai duhet të ketë pasur më shumë se 20.000 riders. Në të njëjtën kohë sulmuar Pechenegians, aleate me cari bullgar Simeon, hungarezët nga lindja, në mënyrë që një proporcion i madh i njerëzve nga vendbanimet midis Danubit dhe Dnieper River ikën në Perëndim. Atje, refugjatët ishin të bashkuar në Árpád kalorësia, që luftuan me atë kundër bullgarëve dhe në fund u ul mbi një bazë të përhershme në pellgun e Karpate. Ky proces është përshkruar përgjithësisht si pjesën e parë të pushtimit hungarez.

Pas qeveria hungareze kishte stabilizuar në territorin e re, duke përfshirë reichstag, e cila vendosur 898 në [[Szeged] bazën] organizatë kombëtare dhe për administrimin e drejtësisë, Árpád shpejt filloi të veprojë gjithnjë e më shumë në Europën Qëndrore: ai ra në 898/99 kërkesën e perandorit Arnulf për herë të parë në Itali, fitoi betejën e Brenta dhe shkatërruar Italinë veriore. Arnulf provuar në këtë mënyrë për të thyer rezistencën e princave vendas në ekspeditën e tij italiane të. Kur Arnulf vdiq në 899, Árpád mori avantazhin e mundësi për të sulmuar përsëri në dominimin e Lindjes Frankish Related Pannonia (900) dhe Moravia lindore (902). Kjo kohë, megjithatë, hungarezët u larguan përsëri jo më shumë, por verleibten disa nga këto fusha në territorin e tyre dhe ishin vendet e fortë, duke përfshirë në Luginën e Danubit për të ndërtuar. Nga këto territore i sapo pushtuar ishte ndoshta edhe bashkim të shpejtë të Hungarisë me sllav fillimisht skllavëruar popullsisë.

Kur varg kursesh 904 të vrarë gjatë një banket në kufirin perëndimor të Pannonia Bayern, ajo ia grisi Árpád vetëm vetë. Komandat me ndihmën e pesë bijve të tij, njësitë e madhe kalorësi, ai mundi të parë pasuesit e KURSAN dhe pushtuan pas shpërbërjes së moravian Perandorisë. 907 Árpád shkatërruar në Beteja e Pressburg sulmuar një ushtri bavarez, kështu që ai e siguroi hungarez Panonisë Pellgut, përfundimtar dhe mundi përsëri përpjekje të fundit të perandorive të tjera për të vë nën kontroll popullin e tij. Në vitet pasuese, hungarezët nga ana e vet filloi të bëjë forays në territoret përreth dhe tani në territorin e Shenjtë Romake në të, deri sa nga [Beteja [i Lech]] në gusht 955 kanë qenë humbje shkatërruese. Pasardhësit Árpád që sunduan Árpád deri në 1301 në Hungari.

Literatura[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]