Arti grek

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Qyteterimi grek

Qyteterimi grek eshte djepi i kultures perendimore. Greket studiuan cdosektor te kultures, te filozofise, teatrit, poezise e deri matematikes, artit eastronomise, duke heshur bazat e shoqerise sone.Per here te pare ne historine njerezore kultura greke e vendosi njeriun neqender te saj, duke e vecuar nga te gjitha llojet e tjera. Ai mund te bentegjithcka: te studionte natyren, te reflektonte mbi kuptimin e jetes etj.Ky interes per njeriun ndikoi natyrisht edhe ne artin grek. Ne arkitekture uperdor “shkalla njerezore” (domethene, llogaritja e masave te ndertesave neraport me madhesine e njeriut), ne skulpture dhe pikture subjekti iperhershem ishte figura e njeriut.

SKULPTURA Qene periudhen arkaike (periudha e pare e qyteterimit grek) njeriu ishteprotagonisti i statujave ne skulpture, madje edhe perendite paraqiteshinme tipare njerezore, ndonese te bukura dhe perjetesisht te reja. Ne periudhen klasike (periudha e dyte e qyteterimit grek),artistet kerkuan me shume harmoni dhe ekuiliber, duke arriturforma me fleksible dhe me shume levizje. Skulptoret e medhenjte shek V p.e.s., Mironi, Fidia, Polikleti, si edhe te shek IV p.e.s.Skopas, Praksiteli e Lisipi, studiuan me kujdes proporcionet etrupit te njeriut dhe realizuan me perfeksion anatominenjerezore. Ne periudhen helenistike (periudha e trete e qyteterimitgrek) skulptoret kerkuan me shume dinamizem dhe levizje. Piktura Ne greqine antike piktura ishte shume e zhvilluar, por mbetjet esaj jane shume te pakta. Nje ide te perafert per vlerat e saj mund takrijojme nga pikturat ne vazo. Qeramika Qeramika greke kishte dy procese kryesore: se pari, perpunimin e argjiles,me dore e pastaj ne torno dhe asaj te zbukurimit, qe i takonte piktorit.Stili i pikturimit te vazove ishte fillimisht me figura te zeza ne sfondin ekuq te argjiles, me pas ai u zevendesua ngafigura te kuqe ne sfon