Jump to content

Arti i lashtë romak

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Arti antik Romak është një temë shumë e gjerë, që përfshin pothuajse 1.000 vjet dhe tre kontinente, nga Evropa në Afrikë dhe Azi. Arti i parë romak mund të datojë që nga viti 509 pes, me themelimin legjendar të Republikës Romake, dhe zgjati deri në vitin 330 të e.s. (ose shumë më gjatë, nëse përfshini artin bizantin). Arti romak gjithashtu përfshin një spektër të gjerë mediash duke përfshirë mermerin, pikturën, mozaikun, gurët e çmuar, punën e argjendit dhe bronzit dhe terrakotat, vetëm për të përmendur disa. Qyteti i Romës ishte një vazo e shkrirjes, dhe Romakët nuk kishin asnjë shqetësim për të përshtatur ndikimet artistike nga kulturat e tjera mesdhetare që i rrethuan dhe u paraprinë atyre. Për këtë arsye është e zakonshme të shohim ndikime Greke, Etruske dhe Egjiptiane në të gjithë artin Romak. Kjo nuk do të thotë që i gjithë arti romak është derivat, dhe një nga sfidat për specialistët është të përcaktojnë se çfarë është "romake" për artin romak.

Arti Romak: Kur dhe Ku[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Arti grek sigurisht që kishte një ndikim të fuqishëm në praktikën romake; poeti romak Horaci tha me famë se "Greqia, rob, e zuri rob fitoren e saj të egër", që do të thotë se Roma (megjithëse pushtoi Greqinë) adaptoi pjesën më të madhe të trashëgimisë kulturore dhe artistike të Greqisë (si dhe importoi shumë nga veprat e saj më të famshme). Alsoshtë gjithashtu e vërtetë që shumë Romakë porositën versione të veprave të famshme Greke nga shekujt e hershëm; kjo është arsyeja pse ne shpesh kemi versione prej mermeri të bronzave të humbur grekë si Doryphoros nga Polykleitos.Romakët nuk besuan, si ne sot, që të kesh një kopje të një vepre arti kishte ndonjë vlerë më të vogël se të kesh origjinalin. Kopjet, megjithatë, ishin më shpesh variacione sesa kopje të drejtpërdrejta, dhe ato kishin bërë ndryshime të vogla në to. Ndryshimet mund të bëhen me humor, duke marrë elementin serioz dhe të zymtë të artit grek dhe duke e kthyer atë në kokë. Kështu, për shembull, një skulpturë e famshme e tmerrshme helenistike e satyrit Marsyas që po pushohej u shndërrua në një dhomë ngrënie romake në një dorezë thike (aktualisht në Muzeun Arkeologjik Kombëtar në Perugia). Një thikë ishte vetë elementi që do të ishte përdorur për të ndezur satirin e varfër, duke demonstruar jo vetëm njohuritë e pronarit për mitologjinë greke dhe statujën e rëndësishme, por edhe një sens të errët të humorit. Nga raportimi i drejtpërdrejtë i Grekëve tek artikulli luksoz utilitar dhe me humor i një entuziasti Romak, Marsyas bëri mjaft udhëtimin. Por artisti romak nuk po kopjonte thjesht. Ai po adaptohej gjithashtu në një mënyrë të ndërgjegjshme dhe brilante. Preciselyshtë pikërisht kjo aftësi për të përshtatur, konvertuar, kombinuar elemente dhe për të shtuar një prekje humori që e bën artin romak romak.

Republika e Romes[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Themelimi mitik i Republikës Romake supozohet të ketë ndodhur në 509 pes, kur perandori i fundit etrusk, Tarquinius Superbus, u përmbys. Gjatë periudhës Republikane, Romakët qeveriseshin nga gjykatës të zgjedhur çdo vit, dy konsujt ishin më të rëndësishmit midis tyre dhe Senati, i cili ishte organi qeverisës i shtetit. Përfundimisht sistemi u prish dhe luftërat civile pasuan midis viteve 100 dhe 42 p.K. Luftërat më në fund morën fund kur Oktaviani (më vonë i quajtur Augustus) mundi Mark Antonin në Betejën e Actiumit në 31 p.e.s.Në periudhën Republikane, arti u prodhua në shërbim të shtetit, duke përshkruar sakrifica publike ose duke festuar fushata ushtarake fitimtare (si Monumenti i Aemilius Paullus në Delphi). Portretet lartësonin qëllimet komunale të Republikës; punë e vështirë, moshë, mençuri, të jesh udhëheqës dhe ushtar i komunitetit. Patronët zgjodhën që të përfaqësoheshin vetë me kokë tullace, hundë të mëdha dhe rrudha shtesë, duke demonstruar se ata kishin kaluar jetën e tyre duke punuar për Republikën si qytetarë model, duke spikatur mençurinë e tyre të fituar me çdo brazdë të ballit. Tani e quajmë këtë stil portreti veristik, duke iu referuar tipareve hiper-natyraliste që theksojnë çdo të metë, duke krijuar portrete individësh me personalitet dhe thelb.Ngritja e Augustit në pushtet në Romë sinjalizoi fundin e Republikës Romake dhe formimin e sundimit Perandorak. Arti romak tani u vu në shërbim të grumbullimit të sundimtarit dhe familjes së tij. Ajo gjithashtu kishte për qëllim të tregonte ndryshime në udhëheqje. Periudhat kryesore në artin perandorak romak janë emëruar pas sundimtarëve individualë ose dinastive kryesore, ato janë:

Augustan (27 B.C.E.-14 e.s.)

Julio-Claudian (14-68 e.s.)

Flavian (69-98 e.s.)

Trajanic (98-117 e.s.)

Hadrianic (117-138 e.s.)

Antonine (138-193 e.s.)

Severan (193-235 e.s.)

Soldier Emperor (235-284 e.s.)

Konstantinian (307-337 e.s.)

Arti perandorak shpesh iu përgjigj artit klasik të së kaluarës. "Klasike", ose "Klasifikimi", kur përdoret në lidhje me artin romak i referohet gjerësisht ndikimeve të artit grek nga periudhat klasike dhe helenistike (480-31 p.K.E.). Elementet klasifikuese përfshijnë vijat e lëmuara, pëlhura elegante, trupat e idealizuar nudo, format shumë natyraliste dhe përmasat e ekuilibruara që grekët kishin përsosur përgjatë shekujve të praktikës.Augustus dhe dinastia Julio-Claudian ishin veçanërisht të dashur për të përshtatur elementet klasike në artin e tyre. Augustus i Primaporta u bë në fund të jetës së Augustit, megjithatë ai përfaqësohet si rinor, i idealizuar dhe jashtëzakonisht i pashëm si një atlet i ri; të gjitha shenjat dalluese të artit klasik. Perandori Hadrian ishte i njohur si një fitelin, ose adhurues i të gjitha gjërave greke. Vetë perandori filloi të sportonte një "mjekër filozofi" grek në portretet e tij zyrtare, të padëgjuara para kësaj kohe. Dekori në Vilën e tij të tërbuar në Tivoli përfshinte kopje mozaiku të pikturave të famshme Greke, të tilla si Beteja e Centaurs dhe kafshët e egra nga piktori legjendar grek antik Zeusi.Më vonë arti Perandorak u largua nga ndikimet e mëparshme Klasike dhe arti Severan sinjalizon kalimin në artin e Antikitetit të Vonë. Karakteristikat e artit antik të vonë përfshijnë frontalitetin, ngurtësinë e pozës dhe perdes, vija të shpuara thellë, më pak natyralizëm, përmasat e mbledhjes dhe mungesën e individualizmit. Shifrat e rëndësishme shpesh janë pak më të mëdha ose vendosen mbi pjesën tjetër të turmës për të treguar rëndësinë.Në panelet lehtësuese nga Harku i Septimius Severu nga Lepcis Magna, Septimius Severus dhe djemtë e tij, Caracalla dhe Geta hipin në një qerre, duke i shënuar ata nga një det ndryshe uniform me figura të përsëritura, të gjitha të veshura me të njëjtën draperie të stilizuar dhe të sheshtë. Ka shumë ndryshime ose individualizëm në figura dhe të gjitha ato janë të ngurta dhe të gdhendura me vija të thella e të plota. Ka një lehtësi për të lexuar veprën; Septimius është i vendosur në qendër, midis djemve të tij dhe pak më i gjatë; të gjitha figurat e tjera drejtojnë sytë e shikuesit drejt tij.Arti konstantinas vazhdoi të integronte elementët e Antikitetit të Vonë që ishin futur në periudhën Severan, por ato tani janë zhvilluar edhe më tej. Për shembull, në panelin e ndihmës oratio në Harkun e Konstandinit, figurat janë edhe më të mbledhura, të orientuara frontalisht, të ngjashme me njëra-tjetrën, dhe ka një mungesë të qartë të natyralizmit. Përsëri, mesazhi ka për qëllim të kuptohet pa hezitim: Konstandini është në pushtet.

Kush e bëri artin romak?[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Ne nuk dimë shumë se kush e bëri artin romak. Artistët sigurisht që kanë ekzistuar në antikitet, por ne dimë shumë pak për ta, veçanërisht gjatë periudhës romake, për shkak të mungesës së provave dokumentare të tilla si kontrata ose letra. Çfarë dëshmish kemi, siç është Historia Natyrore e Plini Plakut, u kushton pak vëmendje artistëve bashkëkohorë dhe shpesh përqendrohet më shumë tek artistët grekë të së kaluarës. Si rezultat, studiuesit nuk u referohen artistëve të veçantë, por i konsiderojnë ata përgjithësisht, si një grup kryesisht anonim.

Çfarë bënë ata?[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Arti romak përfshin artin privat të bërë për shtëpitë romake, si dhe artin në sferën publike. Shtëpia elitare romake i dha një mundësi pronarit të shfaqte pasurinë, shijen dhe arsimimin e tij për vizitorët, personat në ngarkim dhe klientët e tij. Meqenëse shtëpitë romake vizitoheshin rregullisht dhe duhej të shikoheshin, dekorimi i tyre ishte i një rëndësie të madhe. Pikturat në mur, mozaikët dhe shfaqjet skulpturore u përfshinë të gjitha pa probleme me sende të vogla luksoze si figura prej bronzi dhe lojë me birila argjendi. Tematika varionte nga bustet e paraardhësve të rëndësishëm deri te skenat mitologjike dhe historike, natyra të paqarta dhe peisazhe - të gjitha për të krijuar idenë e një mbrojtësi erudit të zhytur në kulturë.Kur Romakët vdiqën, ata lanë pas figura që i identifikonin ata si individë. Imazhet funerale shpesh theksonin tiparet unike fizike ose tregtinë, partnerët ose perënditë e preferuara. Arti funerator romak përfshin disa media dhe të gjitha periudhat dhe rajonet. Ai përfshinte buste portretesh, lehtësime muri të vendosura në varre të grupeve të klasës punëtore (si ato në Ostia) dhe varre elitare të zbukuruara (si Via delle Tombe në Pompei). Përveç kësaj, ishin pikturuar portrete Faiyum të vendosura në mumiet dhe sarkofagët. Për shkak se vdekja preku të gjitha nivelet e shoqërisë - burra dhe gra, perandorë, elita dhe të liruar - arti funerale regjistroi përvojat e ndryshme të popujve të ndryshëm që jetuan në Perandorinë Romake.Sfera publike është e mbushur me vepra të porositura nga perandorët, siç janë portrete të familjes perandorake ose shtëpi banjosh të zbukuruara me kopje të statujave të rëndësishme Klasike. Ka edhe vepra përkujtimore si harqet dhe kolonat triumfale që shërbyen një funksion didaktik, si dhe një festë. Harqet dhe kolonat (si Harku i Titit ose Kolona e Trajanit), shënuan fitoret, përshkruanin luftën dhe përshkruanin jetën ushtarake. Ata gjithashtu zbuluan tokat e huaja dhe armiqtë e shtetit. Ata gjithashtu mund të përshkruajnë sukseset e një perandori në politikën e brendshme dhe të jashtme sesa në luftë, të tilla si Harku i Trajanit në Benevento. Arti fetar përfshihet gjithashtu në këtë kategori, të tilla si statujat e kultit të vendosura në tempujt Romakë që qëndronin për hyjnitë që përfaqësonin, si Venera ose Jupiteri. Zotat dhe fetë nga pjesët e tjera të perandorisë gjithashtu morën rrugën për në kryeqytetin e Romës duke përfshirë perëndeshën egjiptiane Isis, perëndinë persiane Mithras dhe në fund të fundit krishterimin. Secila prej këtyre feve solli grupet e veta unike të figurave për të informuar adhurimin e duhur dhe për të udhëzuar ndjekësit e sektit të tyre.Mund të jetë e vështirë të përcaktohet saktësisht se çfarë është romake në lidhje me artin romak, por është aftësia për të përshtatur, për të marrë dhe për të kombinuar në mënyrë unike ndikimet gjatë praktikës shekuj që e bën artin romak të veçantë.

Referimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Clarke, John R. Art in the Lives of Ordinary Romans: Visual Representation and Non-Elite Viewers in Italy, 100 B.C-A.D. 315. Los Angeles: University of California Press, 2003.

Kleiner, Fred S. A History of Roman Art. Belmont: Thomson Wadsworth, 2007.

Ramage, Nancy H., and Andrew Ramage. Roman Art: Romulus to Constantine. Fifth Edition. New Jersey: Prentice Hall, Inc., 2008.

Stewart, Peter. The Social History of Roman Art. New York: Cambridge University Press, 2008.

Zanker, Paul. Roman Art. Los Angeles: J. Paul Getty Museum, 2010.