Asfalti

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Afganistan: Shtresa e asfaltit është ngjeshur përgjatë rrugës Kabul-Kandahar

Asfalti është një formë e naftës ngjitëse, e zezë, shumë viskoze ose gjysmë e ngurtë. Mund të gjendet në depozitat natyrore ose mund të jetë një produkt i rafinuar dhe klasifikohet si katrani. Depozita më e madhe natyrore e asfaltit në botë, që vlerësohet të përmbajë 10 milionë tonë, është Liqeni Pitch që ndodhet në La Brea të Trinidadit, në kuadër të Korporatës Rajonale Siparia.

Përdorimi parësor (70%) i asfaltit është në ndërtimin e rrugëve, ku përdoret si ngjitës ose lidhës i përzier me grimcat e agregatit për të krijuar asfaltobeton. Përdorimet e tjera kryesore të tij janë për produktet hidroizoluese bituminoze, duke përfshirë prodhimin e mbulesës së çatisë dhe për mbylljen e kulmeve të sheshta.

Asfalti natyror nganjëherë specifikohet me termin "bitum bruto". Viskoziteti i tij është i ngjashëm me atë të melasës së ftohtë, ndërsa materiali i marrë nga distilimi i pjesshëm i naftës së papërpunuar që zien në 525 °C nganjëherë quhet "bitum i rafinuar". Provinca kanadeze e Albertës ka shumicën e rezervave botërore të asfaltit natyror në rërat e naftës Athabasca, të cilat mbulojnë 142.000 km2, një zonë më e madhe se Anglia.

Karakteristikat e asfaltit ndryshojnë me temperaturën, që do të thotë se ekziston një gamë specifike ku viskoziteti lejon ngjeshjen e duhur duke siguruar lubrifikimin midis grimcave gjatë procesit të ngjeshjes. Temperatura e ulët parandalon lëvizjen e grimcave të agregatit dhe dendësia e kërkuar nuk është e mundur të arrihet. Simulimet kompjuterike të sistemeve të modeleve të thjeshtuara janë në gjendje të riprodhojnë disa nga vetitë karakteristike të asfaltit.[1]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ "Asphalt", Wikipedia (në anglisht), 2022-12-02, marrë më 2022-12-21