Astrafobia

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Astraphobia, i njohur gjithashtu si Brontophobia, Keraunophobia, ose Tonitrophobia, është një frika abnormale e rrufeja, një lloj fobi specifike. Kjo është një fobi nga infeksionet që dy njerëzit dhe kafshët mund të zhvillohen. Astraphobia Termi vjen nga fjalët greke "asteri" (yll) dhe "phobos" (frika) ; në sanskritisht fjala "Astra" do të thotë të armëve dhe fobi fjalë me frikë Sanskrit kuptim është "bhaya". Armë këtu tregon demi zot mitologjik Indra që përdor rrufeja dmth Vajra si armë dmth astra sjelljen e tij mbi frikë bhaya dmth të jetës në tokë.

Simptomat[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Personi me astraphobia shpesh do të ndjehet i shqetësuar gjatë një stuhie edhe kur ata e kuptojnë se rreziku për ata është minimal. Disa nga simptomat janë: dridhje, të qarit, djersitje, sulme paniku, ndjenja e frikë, dhe rrahje zemre të shpejtë. Megjithatë, ka disa reagime të cilat janë specifike për astraphobinë. Për shembull, siguri nga njerëz të tjerë është kërkuar zakonisht, dhe simptoma përkeqësohet në kushte vetmie. Shumë njerëz që kanë astrafobikë do të kërkojnë strehim ekstra nga stuhia.[1] Ata mund të fshihen nën shtrat, nën mbulojë, në një banjë, në një bodrum, ose ndonjë hapësirë tjetër ku ata ndihen më të sigurtë. Përpjekjet janë bërë zakonisht në mbyt zhurma e bubullimës, personi mund të mbuluar veshët e tyre ose perde dritareve. Një shenjë se dikush vuan nga astrafobia shfaqet nga një interes shumë i rritur në parashikimet e motit. Një person astrafobik do të jenë vigjilent për lajmet e stuhive hyrëse. Ata mund të shikojnë motin në televizion vazhdimisht gjatë periudhave të shkurtra me shi dhe mund të edhe rrugën e stuhi online. Kjo sjellje mund të përkeqësohet deri në pikën ku të dalë jashtë pa kontrolluar kohën më parë. Në raste shumë ekstreme, astrafobia mund të çojë në agorafobia, frika e lënë në shtëpi.

Fëmijët[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Astraphobia ndodh më shpesh në fëmijë, megjithëse ajo mund të zhvillohet në adoleshencë dhe të rriturit. Kjo ndodh në shumë fëmijë, dhe nuk duhet të identifikohet menjëherë si një fobi për shkak të faktit se fëmijët natyrisht kalojnë nëpër shumë frikë si piqen. Frika e tyre nga rrufeja nuk mund të konsiderohet si një fobi plotësisht të zhvilluar, nëse nuk vazhdon për më shumë se gjashtë muaj. Në këtë rast, fobi fëmijës duhet të trajtohen, sepse mund të bëhet një problem serioz në moshën e rritur.

Për të pakësuar frika e një fëmijës gjatë stuhi, fëmija mund të jetë i hutuar nga lojërat dhe aktivitetet.

Mjekimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Më gjerësisht të përdorur dhe ndoshta trajtim më të efektshme për astrafobinë është ekspozimi graduql ndaj zhurmave të stuhive duke ndikuar kështu në krijimin e mundshëm të një imuniteti. Terapitë e sjelljes janë mjete të cilat shpesh përdoren për të trajtuar astrafobi-në.[2] Pacienti në shumë raste do të udhëzohet për përforcimin e atyre sjelljeve të cilat do ndikojnë në qetësimin e gjendjes alarmante dhe stresuese të personit. Ushtrime të rënda të frymëmarrjes mund të forcojë këtë përpjekje. Ndonjëherë, Hypnotherapy mund të ndihmojë.