Jump to content

Audio digjitale

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Audio levels display on a digital audio recorder (Zoom H4n)

Audio digjitale është një paraqitje e tingullit të regjistruar ose të konvertuar në formë digjitale. Në audio dixhitale, vala zanore e sinjalit audio zakonisht kodohet si mostra numerike në një sekuencë të vazhdueshme. Për shembull, në audio CD, mostrat merren 44,100 herë në sekondë, secila me një thellësi mostre 16-bit. Audio digjitale është gjithashtu emri për të gjithë teknologjinë e regjistrimit dhe riprodhimit të zërit duke përdorur sinjale audio që janë koduar në formë digjitale. Pas përparimeve të rëndësishme në teknologjinë audio digjitale gjatë viteve 1970 dhe 1980, ajo gradualisht zëvendësoi teknologjinë audio analoge në shumë fusha të inxhinierisë audio, prodhimit të regjistrimeve dhe telekomunikacionit në vitet 1990 dhe 2000.

Në një sistem audio dixhital, një sinjal elektrik analog që përfaqëson tingullin konvertohet me një konvertues analog në dixhital (ADC) në një sinjal dixhital, zakonisht duke përdorur modulimin e kodit të pulsit (PCM). Ky sinjal dixhital më pas mund të regjistrohet, modifikohet, modifikohet dhe kopjohet duke përdorur kompjuterë, makineri për luajtje audio dhe mjete të tjera dixhitale. Për riprodhimin, një konvertues dixhital në analog (DAC) kryen procesin e kundërt, duke e kthyer një sinjal dixhital përsëri në një sinjal analog, i cili më pas dërgohet përmes një amplifikuesi të fuqisë audio dhe në fund në një altoparlant.

Sistemet audio dixhitale mund të përfshijnë komponentë të kompresimit, ruajtjes, përpunimit dhe transmetimit. Konvertimi në një format dixhital lejon manipulim, ruajtje, transmetim dhe rikthim të përshtatshëm të një sinjali audio. Ndryshe nga audio analoge, në të cilën bërja e kopjeve të një regjistrimi rezulton në humbje gjenerimi dhe degradim të cilësisë së sinjalit, audio dixhitale lejon që të bëhen një numër i pafund kopjesh pa asnjë degradim të cilësisë së sinjalit.

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]