Avulli

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Shpërthimi i gazit të kalasë (faza e avullit), (7 gusht 2013).

Avulli është një substancë që përmban ujë në fazën e gazit, dhe ndonjëherë edhe një aerosol me pika uji të lëngët, ose ajër. Kjo mund të ndodhë për shkak të avullimit ose për shkak të vlimit, ku nxehtësia aplikohet derisa uji të arrijë entalpinë e avullimit. Avulli që është i ngopur ose i tejnxehur është i padukshëm; megjithatë, avulli i lagësht ose avulli i ujit, një mjegull e dukshme ose aerosol i pikave të ujit, shpesh quhet "avull".

Uji rritet në vëllim me 1700 herë në temperaturë dhe presion standard; ky ndryshim i volumit mund të shndërrohet në punë mekanike nga motorët me avull si motorët e tipit pistoni reciprok dhe turbinat me avull, të cilët janë një nëngrup i motorëve me avull. Motorët me avull të tipit pistoni luajtën një rol qendror në Revolucionin Industrial dhe turbinat moderne me avull përdoren për të gjeneruar më shumë se 80% të energjisë elektrike në botë. Nëse uji i lëngshëm bie në kontakt me një sipërfaqe shumë të nxehtë ose zvogëlohet shpejt nën presionin e tij të avullit, mund të krijojë një shpërthim avulli.

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]