Babizmi

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Babizmi është lëvizja fetare e ndjekur nga babistët (persisht: بابی ها‎, Bābihā). Kjo lëvizje lindi në Persi në vitet 1844-1852, nga Siyyid `Alí-Muhammad di Shiraz, i cili kishte titullin Báb, ose Portë.

Ndryshe nga lëvizje të tjera islamike babizmi u nda nga Islami për t'i dhënë jetë një sistemi fetar të pavarur.

Që në origjinë babizmi u luftua dhe persekutua nga kleri islamik dhe nga autoritetet vendore persiane, dhe qe paraardhësi i fesë bahai.

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]