Bad

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search

Kënga duhet të ishte një duet me Prince. Quincy Jones, në një intervistë të përfshirë në edicionin special të albumit “Bad”, tha se Princi i ka thënë Jackson-it se nuk do marrë pjesë në këtë projekt, pasi “ky do të jetë një hit i pa të.”

Në autobiografinë e tij, Jackson shkruan: “Bad” është një këngë rruge. Eshtë për fëmijët nga një lagje e keqe që ndjekin një shkollë private. Ai vjen në shtëpi nga shkolla për pushime dhe djemtë fillojnë të japin probleme. Ai këndon: “I’m bad, you’re bad, who’s bad, who’s the best?’ He’s saying when you’re strong and good, then you’re bad.”

Video “Bad“, me regji të Martin Scorsese, u realizua me një kosto prej 2.200.000 dollarë, në krahasim me ”Thriller” i cili kushtoi vetëm 800.000 dollarë. “Bad” mbeti video me koston më të lartë deri në 1991-shin, kur u tejkalua nga “Black and White” po e Jackson me 4.000.000 dollarë. Video e plotë zgjat diku më pak se 18 minuta.

Videoklipi është xhiruar në një stacion metroje në New York (i njëjti i përdorur në filmin e parë të Jackson “The Wiz“), ku Michael ballafaqohet me miqtë e tij, mes të cilëve edhe aktori i njohur Wesley Snipes, të cilët përpiqen për ta shtyrë drejt akteve vandale.

Ballafaqimi mes dëshirës për të mbetur i ndershëm me Michael-in dhe tre shokëve të tij simbolizohet nga kërcimi mbi notat e këngës. Në këtë periudhë u ngjallën shumë polemika nga ndryshimi i ngjyrës së lëkurës së Jackson, i cili deri në një kohë ishte e zezë, dhe nga këtu e më vone fillon të zbardhet për shkak të sëmundjes me të cilën u diagnostikua në vitin 1986, vitiligo.