Jump to content

Balalaika

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Balalaika nga gjysma e dytë e shekullit të 20-të. Tani është vendosur në Muzeun e Shkencës dhe Teknologjisë në Beograd

Balalaika (Rusisht: Балалайка) është një instrument muzikor me tela ruse me një trup karakteristik trekëndësh prej druri, të zbrazët, qafë të çarë dhe tre tela. Dy vargje zakonisht akordohen në të njëjtën notë dhe vargu i tretë është një katërshe e përkryer më e lartë. Balalaikat me lartësi të lartë përdoren për të luajtur melodi dhe akorde. Instrumenti në përgjithësi ka një qëndrueshmëri të shkurtër, duke kërkuar goditjen ose këputjen e shpejtë kur përdoret për të luajtur melodi. Balalaikat shpesh përdoren për muzikë popullore ruse dhe vallëzim.

Familja e instrumenteve balalaika përfshin instrumente të madhësive të ndryshme, nga ato më të lartat deri tek ato më të ultat: balalaika pikkolo, prima-balalaika, secunda balalaika, alto balalaika, bas balalaika dhe balalaika kontrabass. Ka orkestra balalaika të cilat përbëhen vetëm nga balalaika të ndryshme; këto ansamble zakonisht luajnë muzikë klasike që është rregulluar për balalaika. Prima balalaika është më e zakonshmja; pikolo është e rrallë. Ka pasur edhe balalaika descant dhe tenor, por këto konsiderohen të vjetruara. Të gjithë kanë trupa me tre anë; maja bredh, me gjelbërim të përjetshëm ose bredhi; dhe shpinat e bëra nga tre deri në nëntë seksione druri (zakonisht panje).

Prima balalaika, secunda dhe alto luhen ose me gishta ose me plektrum, në varësi të muzikës që luhet, dhe basi dhe kontrabasi (i pajisur me këmbë zgjatuese që qëndrojnë në dysheme) luhen me plectra lëkure. Instrumenti i rrallë i pikolos zakonisht luhet me një zgjedhje.[1]

  1. ^ "The Washington Balalaika Society" (në anglisht). www.balalaika.org. Arkivuar nga origjinali më 1 mars 2009.