Jump to content

Barbera

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Tufë Barbera e zezë

Barbera është një verë tipike piemonteze e bërë nga hardhia autoktone me të njëjtin emër, megjithëse dihet se është më pak e lashtë se të tjerat e rritura në Piemonte, si Moscato, Grignolino dhe Nebbiolo. Zgjerimi i saj ka qenë i vazhdueshëm gjatë shekujve dhe sot hardhia nga e cila është marrë është më e përhapura në rajon ndër ato me rrush të kuq, kryesisht në zonat e Alessandria, Alba, Asti dhe Oltrepò Pavese.

Barbera mund të tregtohet nën emërtime të ndryshme me origjinë të kontrolluar, shpesh me lloje të veçanta, si Barbera di Asti, d'Alba ose Canavese. Versioni "i gjallë" është gjithashtu tipik piemontez, një verë e re me një vrull të lehtë. Ne gjejmë dallime mjaft të rëndësishme midis Barberave të Albës, Asti dhe Monferrato, për shkak të ndryshimit të territorit rajonal në lidhje me zonat e ndryshme.

Barbera duhet të pihet e re në versionin e saj të mosplakjes, të lihet të pushojë për disa vjet para se ta shijojë, versionet e vjetra. Sidomos në versionet e tij superiore gjejmë se taninet (të cilat e bëjnë atë të pasur me acid gallotanik dhe për rrjedhojë me një shije veçanërisht të thartë) janë mjaft të theksuara dhe për rrjedhojë, nëse pihet menjëherë pas shisheve, zbulon një këndvështrim të caktuar në qiell, i cili ngadalë rrumbullakoset. me kalimin e kohës. Disa barbera, në vitet më të mira, mund të arrijnë 15°, pa demonstruar megjithatë përmbajtjen e tyre veçanërisht të fortë të alkoolit, pasi vetë struktura e verës tenton ta balancojë atë, duke e bërë të këndshme dhe të lehtë për t'u pirë.

Një verë shumë klas, e vlerësuar në tryezat ndërkombëtare, përshtatet shumë mirë edhe në përgatitjen e disa pjatave tipike piemonteze, si mish i pjekur apo rizoto.