Jump to content

Barkhane

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Barkhanet Barchans mund të jetë 9–30 m ( 30-100 metra ) i lartë dhe 370 m e gjerë në bazën e matur pingul në erë . Dunat Simple barchan mund të duket si më të madhe , barchan përbërë apo dunat megabarchan , të cilat mund të emigruar gradualisht me erë si rezultat i erozionit në anën e fryn era dhe depozitimin në anën leeward , në një normë të migrimit që shkon nga rreth një metër në njëqind metra në vit. Barchans zakonisht ndodhin si grupe dunash izoluar dhe mund të formojnë zinxhirët që shtrihet në një fushë në drejtimin e erës mbizotëruese . Barchans dhe megabarchans mund të rriten së bashku në kreshtat që shtrihen për qindra kilometra . Goditjet Dune dhe ndryshimet në drejtimin e erës që farë barchans reja nga brirët evjetër qeverisur Shpërndarja e përmasave në një fushë të caktuar . Si dunat barchan emigrojnë , dunat më të vogla të lë pas dunat më të mëdha , bumping në pjesën e pasme të dune më të madh dhe në fund duket të shënoj nëpër dune madhe për të dalë në anën tjetër . Dunat Barchan nuk është vërejtur në mars , ku atmosfera e hollë prodhon erëra të forta të mjaftueshme për të lëvizur rërë dhe pluhur .