Jump to content

Beatriks e Hollandës

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Beatriks (Beatrix Wilhelmina Armgard, shqiptim holandez: [beːjaˌtrɪks ˌʋɪlɦɛlmina ɑrmɣɑrt], e lindur më 31 janar 1938) u bë Mbretëreshë e Holandës nga viti 1980 deri në abdikimin e saj në vitin 2013, pas një mbretëri të saktë 33 vjet.

Beatriks është vajza më e madhe e Mbretëreshës Juliana dhe burrit të saj, Princi Bernhard i Lippe-Biesterfeld. Pas pranimit të nënës së saj në vitin 1948, ajo u bë trashëgimtare e supozuar. Beatriks u shkollua në shollën fillore publike në Kanada gjatë Luftës së Dytë Botërore dhe përfundoi arsimin e saj fillor dhe të mesëm në Holandë në periudhën e pasluftës. Në 1961, ajo u diplomua për drejtësi në Universitetin e Leiden. Në 1966, Beatriks u martua me Claus von Amsberg, një diplomat gjerman, me të cilin pati tre fëmijë. Kur nëna e saj abdikoi më 30 prill 1980.