Befana

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Befana vjen natën

Befana kuptimi leksikor Epifania përmes Betanias është një figurë popullore e lidhur me festat e Krishtlindjeve, tipike në disa rajone italiane dhe pastaj u përhap në të gjithë gadishullin italian, më pak njihet në pjesën tjetër të botës . Sipas traditës, ajo është një grua shumë e vjetër fluturuese në një fshesë , për të vizituar fëmijët në natën mes 5 dhe 6 janarit (natën e Epifanisë) dhe mbushur çorapet e lëna nga ana e tyre, posaçërisht të varur afër dritares ; përgjithësisht, fëmijët të cilët gjatë vitit kanë qenë të mirë do të marrë ëmbëlsirat, fruta të thata apo lodra të vogla. Në të kundërtën, ata të cilët nuk janë sjellë mirë të gjejnë stockings të mbushur me qymyr