Jump to content

Bereta

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Një ushtare e Brigadës Folgore Italiane i veshur me beretë.

Një beretë është një kapele e butë, e rrumbullakët, me kurorë të sheshtë, zakonisht prej leshi të thurur, të punuar me dorë, pambuku të punuar me grep, shami leshi ose fibra akrilike.

Prodhimi masiv i beretave filloi në Spanjën dhe Francën e shekullit të 19-të dhe bereta mbetet e lidhur me këto vende. Beretat vishen si pjesë e uniformës së shumë njësive ushtarake dhe policore në mbarë botën, si dhe nga organizata të tjera.