Jump to content

Biçikleta

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Biçikleta është një cikël pedal-ngasës, një mjet lëvizës makine me dy rrota te bashkangjitura në një kornizë, njëri pas tjetrit. Një person i cili e nget quhet çiklist.

Biçikletat u futën në shekullin e 19 dhe tani numri i tyre është rreth një milion në mbarë botën, dy herë më shumë sesa automobilat. Ato janë mjetet kryesore të transportit në shumë rajone. Ato gjithashtu ofrojnë një formë të rekreativitetit popullor, dhe të jenë te përshtatur për të tilla përdoren si lodra për fëmijë, të rriturit e përdorin ne palestër,përdorime ushtarake dhe policore, ndërlidhës shërbimesh sportive dhe konkurrues.

Forma një trajtë tipike biçiklete pak ka ndryshuar që nga i pari i shtyrë zinxhir-model u zhvillua rreth 1885. Shumë detaje janë përmirësuar, veçanërisht nga që e Advent moderne materialet dhe kompjuteri ndihmoi dizajnimin. Këto kanë lejuar për përhapjen e një harton të specializuara për lloje të veçanta të çiklizmit.

Ky zbulim i biçikletave ka pasur një ndikim të madh në shoqëri, si në aspektin e kulturës dhe avancimin e përdorimeve moderne industriale. Disa komponentë që përfundimisht kane luajtur një rol të rëndësishëm në zhvillimin e automobilave fillimisht ishin shpikur për biçikleta.