Bistrishko Branishte

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Një shteg në ultësirat e Golyam Rezen Peak që kalon Branishte e sipërme Bistrishko.
Bistrishko Branishte nga afër Majës Golyam Kupen, me Golyam Rezen dhe Malak Rezen Peaks në sfond.

Bistrishko Branishte është një rezervë natyrore në Malin Vitosha në Bullgari që përfshin shpatet lindore të Golyam Rezen (2277m), Malak Rezen (2191m) dhe Skoparnik (2226 m), shpatet veriore të Majës Golyam Kupen (1930) m), dhe luginat e sipërme të lumit Vitoshka Bistritsa dhe Lumi Yanchevska .

Vendi i Pogledets në kufirin lindor të Bistrishko Branishte, me majën Golyam Kupen në sfond.

Rezerva është themeluar në vitin 1934, së bashku me Parkun Natyror Vitosha i të cilit është pjesë e saj. Që nga viti 1977 Bistrishko Branishte ka qenë një rezervë e biosferës nën Programin e UNESCO - s për Njeriun dhe Biosferën (MAB) .

Mbi 50% e territorit është i mbuluar me pyje, mesatarisht 100 deri 120 vjeç. Ekzistojnë disa lumenj guri në zonën Subalpine, duke depërtuar pjesërisht edhe në pyll. Kafshët më të mëdha që gjenden në rezervë përfshijnë drerin, derrin, ujkun dhe ariun .

Bistrishko Branishte tërheq shumë turistë nga Qendra ngjitur me Alekon që ndodhet jashtë kufirit veriperëndimor të rezervës. Vizitorët nuk lejohen të largohen nga disa pista të përcaktuara që lidhin Alekon, fshatin Bistritsa (tre pista që kalojnë përgjatë lumit Bistritsa, Lumi Yanchevska, dhe përmes faqes Pogledets), Cherni Vrah, dhe Fshati Zheleznitsa .

Referimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]