Jump to content

Biznesi elektronik

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Biznesi elektronik, i njohur si e-commerce ose eCommerce, konsiston në blerjen ose shitjen e produkteve ose shërbimeve duke përdorur një sistem elektronik siç është interneti.

Në industrinë e telekomunikacioneve ecommerce mund të nënkuptohet edhe si bashkësia e aplikacioneve të dedikuara transaksioneve komerciale.

Kuptimi i termit “Biznes Elektronik” ka ndryshuar me kalimin e kohës. Në fillim i referohej transaksioneve komerciale në formë elektronike, në pergjesi bazohej mbi një teknologji të quajtur EDI (Elektronic Data Interchange) e cila përdorej për të dërguar dokumenta komerciale në formë dixhitale.

Në vijim i'u shtuan edhe funksione të tjera, që nga blerja e produktese ose e shërbimeve duke përdorur WWW (World Wide Web) duke përdorur servera të sigurtë (të karakterizuar nga adresa që fillon me HTTPS, një protokoll që kripton të dhënat e klientit që shkëmbehen gjatë një blerje në internet në mënyre që ta mbrojë atë) dhe me shëmbimin e pagesave on line (siç janë pagesat me karta krediti).