Black Maria (lojë me letra)

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search
Asi, mbreti dhe mbretëresha janë pikët më të larta në Black Maria

Black Maria është një lojë popullore me letra britanike e grupit Zemra për tre deri në gjashtë lojtarë. Është një shtjellim i Black Lady, vetë një zhvillim i lojës origjinale amerikane të Zemrave, paraardhësi i grupit. Black Maria vlerësohet si një nga lojërat më të mira për tre lojtarë.

Emri i lojës rrjedh nga nofka e dhënë për mbretëreshën e maçit e cila luan një rol kryesor. Emri Black Maria ndonjëherë përdoret, në mënyrë konfuze, për lojën e lidhur amerikane të Black Lady; po kështu kjo lojë është referuar herë pas here si Black Lady. Ndërsa shumë nga lojërat e familjes së Zemrave mund të konsiderohen si variante të Zemrave 'themelore', Black Maria është "mjaft e ndryshme dhe e popullarizuar" për të justifikuar përshkrimin si një lojë të veçantë.

Letrat[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Lojërat përdorin një paketë standarde franceze, zakonisht të modelit anglez, me 13 letra në secilën prej katër kostumeve: Zemra, Maçi, Karoja dhe Spathiu. Kartat renditen sipas renditjes së tyre natyrore, asi i lartë: A K Q J 10 9 8 7 6 5 4 3 2. Nuk ka letër atu.

Lojtarët[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Loja është më e përshtatshme për tre lojtarë, por gjithashtu mund të luhet nga katër, pesë ose gjashtë. Në rastin e lojës me tre lojtarë, 2 ♣ hiqet nga paketa. Nëse luajnë pesë, hiqen 2 ♣ dhe 2♦ dhe, nëse gjashtë luajnë, hiqen të katër 2-shat.

Qëllimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Qëllimi i Black Maria është të shmangë kapjen e kartave ndëshkimi. Kartat e ndëshkimit janë të gjitha zemrat, Asi ♠, Mbreti ♠ dhe Mbretëresha ♠ (Black Maria).

Rregullat[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Pas përzierjes së letrave, ato ndahen në 17 letra te çdo lojtari, një nga një dhe me fytyrë poshtë duke filluar me atë që është i pari që merr letrat.

Lojtarët ekzaminojnë duart e tyre dhe u kalojnë tre letra me fytyrë poshtë fqinjëve të tyre të djathtë. Ata nuk duhet të shikojnë kartat që marrin derisa të zgjedhin dhe të kalojnë në tre hedhjet e tyre. Loja fitohet nga letra më e lartë e llojit udhëheqës dhe fituesi i lojës çon në tjetrin.

Letrat e ndëshkimit shënon pikë si më poshtë:

  • Çdo zemër e marrë - 1 pikë
  • Asi ♠ - 7 pikë
  • Mbreti ♠ - 10 pikë
  • Mbretëresha ♠ (Black Maria) - 13 pikë

Në fund lojtarët grumbullojnë pikët e tyre të ndëshkimit të cilat kolektivisht duhet të shtojnë deri në 43 pikë.

Fituesi është lojtari me rezultatin më të ulët pas një numri të marrjeve (zakonisht i pjesëtueshëm me tre në mënyrë që të gjithë të kenë të njëjtin numër të kthimit si marrësi).